Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Diferenta Intre Mincinos Si Mitoman

Diferenta intre mincinos si mitoman

Mitomania este o boala, este tendinta patologica de a minti. Multi confunda mincinosul cu mitomanul si m-am lovit chiar azi de aceasta problema, ceea ce m-a indemnat sa vreau sa facem lumina in aceasta problema.
Cu totii mintim. Nu cred ca exista cineva sincer in totalitate, pentru ca inca din copilarie suntem incurajati sa mintim. Evident ca nu voluntar, dar pentru un copil la o varsta frageda faptul ca nu trebuie sa spuna ca e mama acasa atunci cand la usa vecina suna cu insistenta, este exact un indemn la minciuna. Copilul va percepe ca fiind ceva normal, va sti ca are voie sa faca asta pentru a evita un moment neplacut sau pentru a obtine ceea ce isi doreste. In timp lucrurile se accentueaza pentru ca, pe masura ce creste, se va simti tot mai des “in pericol”, va descoperi ca e simplu sa minta si usor sa ajunga acolo unde isi doreste.
Din pacate unii dintre noi devenim mitomani. Care este diferenta intre acesti doi termeni: mitoman si mincinos? O sa lamuresc imediat lucrurile, pentru ca asta este o confuzie care merita mai multa atentie din partea noastra.
Mincinosul minte, exact cum va spuneam mai sus despre copii, pentru ca vrea sa iasa dintr-o incurcatura. El o face in mod deliberat pentru ca isi doreste sa ii pacaleasca pe cei din jur. Alege mereu o cale simpla pentru a-si atinge scopul, insa intotdeauna minciunile sunt intentionate.
Mitomanul se situeaza la polul opus. El crede cu tarie in ceea ce spune si nu isi mai da seama ca minte. Crede in ceea ce spune, are propria poveste care il avantajeaza, in care el nu minte, ci isi spune propria versiune. Mitomanul nu se opreste niciodata din mintit de teama ca cei din jur sa nu banuiasca ceva si sa isi schimbe parerea despre el. El se pune in valoare si dramatizeaza la infinit. Poate minti cu scopul de a te escroca, pentru a fugi de o realitate pe care nu vrea sa o accepte, pentru a scapa de un sentiment de inferioritate.
Mitomanul ajunge sa nu mai discearna intre realitate si realitatea lui. In copilarie si adolescenta inventam pentru a fi placuti, dar daca acest lucru persista se poate ajunge la mitomanie. Aceasta este o problema grava de comportament, o tulburare care nu trebuie ignorata.
Orice mitoman te poate pacali si poate fi foarte credibil pana in momentul in care il confrunti cu realitatea. Daca se intampla acest lucru, devine nervos si uita sa se controleze, ajungand la agresivitate.
E greu de depistat un mitoman, dar nu imposibil. Daca insa vei reusi sa iti dai seama ca ai in jurul tau unul, atunci este bine sa il ajuti sa isi constientizeze problema. Ajutorul unui specialist il poate ajuta sa isi revina. Tratamentul se face cu psihoterapie si anxiolitice, asa ca ajutorul tau cat se poate de subtil va conta foarte mult. 

Nicoleta Guzu

Regional