Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Descoperiri Medicale Uimitoare

Descoperiri medicale uimitoare


Medicina, una din stiintele cele mai complexe, continua sa ne uimeasca prin descoperirile cercetatorilor in domeniu. Astfel in ultimii ani au aparut progrese demne de luat in seama bazate pe cercetari aflate in stadii foarte avansate.
O echipa de profesori universitari de la Centrul Universitar din Montreal, Canada, a prezentat un studiu referitor la rolul celulelor stem pentru imbunatatirea functiilor inimii. In acest studiu au fost selectati 40 de pacienti care au suferit in decursul vietii atacuri de cord, carora li s-a injectat prin artere in inima propriile celule stem extrase din maduva osoasa. Recuperarea pacientilor a fost mult mai rapida decat se asteptau cercetatorii, rezultatele fiind mai mult decat promitatoare.

O alta echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Nottingam, Anglia ne informeaza ca  functia antibiotica a creierului de lacusta si de gandac poate anihila peste 80% din bacteriile care sunt fatale organismului uman, fara insa a afecta celulele umane. Acest studiu este deocamdata in teste si va fi disponibil publicului larg peste 3 ani.

O alta descoperire medicala vine din Statele Unite ale Americii. Astfel cercetatorii americani au prezentat posibilitatea tratarii aritmiei prin criogenarea inimii. Aceasta consta in inghetarea tesuturilor bolnave ale inimii pentru a bloca semnalele electrice neregulate ce duc la pomparea incorecta a sangelui determinand fibrilatia. Pana in prezent acesta metoda a avut succes in aproximativ 65% din cazuri.

O alta mare descoperire poate duce la distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice. Profesorii universitari de la Universitatea Carolina de Nord au descoperit un remediu de distrugere a bacteriilor fatale organismului uman. Astfel, medicamentele din clasa bifosfanatilor folosite pentru tratamentul osteoporozei se pare ca au si capacitatea de a distruge bacteriile rezistente la tot soiul de antibiotice. Desi acest studiu inca nu este aprobat oficial, in SUA medicii folosesc aceste medicamente pentru infectiile foarte rezistente la antibioticele clasice.
In medicina se cunoaste faptul ca in cazul unui infarct, daca pacientul nu este resuscitat in primele minute critice poate fi considerat decedat. Cercetatorii americani au demonstrat ca timpul de supravietuire creste considerabil daca temperatura corpului este scazuta cu cateva grade. Astfel in unele spitale din SUA medicii invelesc corpul pacientului cu straturi de gheata ce micsoreaza posibilitatea afectarii creierului persoanelor aflate in stop cardiac. In urma experimentarii acestei practici pe animale, scaderea temperaturii corporale a determinat cresterea procentului de supravietuire dupa oprirea inimii la 60%

O noua metoda de investigatie numita elastrografie a fost anuntata de catre cercetatorii britanici. Aceasta metoda revolutionara din sfera ecografiilor determina daca tumorile de san sunt maligne sau benigne fara scoaterea unei parti din tesut numita actual punctie-biopsie.
O alta echipa de cercetatori de la UCLA a studiat o noua serie de teste la sange ce pot avertiza din timp un posibil diabet zaharat pe viitor la persoanele care nu au probleme cu glicemia. Astfel, persoanele avertizate pot lua intr-un timp foarte scurt masuri de precautie si prevenire cum ar fi urmarirea repetata si regulata a glucozei din sange, schimbarea alimentatiei si a stilului de viata, evitarea sedentarismului.
Tot in Statele Unite ale Americii la Universitatea Duke cercetatorii au prezentat un tip de aparat care da o noua sfera mult mai precisa si mai confortabila a mamografiei. Astfel acest aparat are la baza o metoda tridimensionala computerizata fara radiatii si mai putin dureroasa decat tomografierea clasica iar scanarea pacientei se face circular dedesubt. Acest nou sistem va fi utilizat in medicina pe o scara larga in aproximativ un an.

O alta medota chirurgicala recent descoperita vine in ajutorul bolnavilor ce au afectat discul vertebral cervical, mai exact nu isi pot misca gatul normal. Daca in trecut chirurgul era obligat sa scoata discul afectat si sa blocheze cele doua vertebre, in prezent prin aceasta metoda aprobata deja in SUA inca din 2011, chirurgul implanteaza un nou disc iar miscarile gatului devin mult mai variate, durerea este de o intensitate mai redusa si cel mai important, pacientul se poate reintegra in societate si in munca dupa numai 15 zile.
In concluzie putem spune cu siguranta ca toate aceste descoperiri duc la progrese in diagnosticarea si tratamentul bolilor si au un rol semnificativ in dezvoltarea tehnologiei in cadrul chirurgiei operatorii.


Alin G.

Regional