Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau De Unde Vine Numele De Buzau

De unde vine numele de Buzau

Chiar daca zilnic parcurgem orasul Buzau de la un cap la celalalt, fie la scoala, serviciu sau plimbare, ar fi indicat sa cunoastem si un pic de istorie despre Buzau.
Numele de “Buzau” isi are originea in radicalul tracic “Buze” ce se regaseste si  in prezent in vocabularul nostru, pentru ca ne tragem din traci. La acest cuvant s-a adaugat sufixul greco-latin AIOS-EUS (Buzeos) ce nu mai este activ decat in formatiile culte. De la numele orasului este botezat si raul Buzau iar mai departe muntii Buzaului.
Pe pamantul Buzaului si-au facut simtita prezenta toate culturile materiale intalnite pe teritoriile locuite de romani. La sfarsitul neoliticului in aceasta zona s-a dezvoltat cultura Gumelnita-ceramica pictata, fiind una dintre cele mai representative din Europa, acest lucru fiindu-ne demonstrat de descoperirile arheologice de la Suditi, Aldeni, Pietroasele si Cremenea. Epoca bronzului  si-a facut aparitia pe teritoriul judetului Buzau prin cultura de la Monteoru. Epoca fierului este marcata de statuia gasita in anul 1893 la Fantanele-Naieni, unde au fost scoase la lumina si primele vase de ceramica datand din secolul al V-lea i.Hr. Perioada migratiilor gotilor, slavilor, hunilor si avarilor este semnalata la Izvorul Dulce, Sarata-Monteoru si Niscov.

Nicoleta Marica

Regional