Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Darul Cersetorului

Darul cersetorului

Odata, traia intr-un sat o familie oarecum saraca care aveau un fiu. Parintii multumeau lui Dumnezeu pentru fiecare farfurie cu mancare pe care izbuteau sa o puna in fata unicului lor fiu, Andrei. Dar Andrei era un copil uracios si mereu suparat pe viata.
- De ce toti ceilalti copii au si eu nu. De ce e soarta asa de nedreapta si mi-a dat parinti saraci si pe deasupra sunt si inapoiati, in loc sa faca ceva sa faca bani multi ei se multumesc cu ce au. Eu n-am sa fac asa cand o sa cresc mare. O sa-mi fac afacerile mele sa am bani multi si n-am sa dau la nimeni nimic, ca nici mie nu-mi da nimeni.
Intr-o zi pe cand venea de la scoala singur, bombanind pe drum, se intalni pe drum cu un copil mai sarac decat el care statea cu familia lui in marginea satului.
- Ce faci Viorele, unde te duci?
- Ma duc repede acasa, pentru ca mama e putin racita si vreau sa ajung mai degraba ca sa o ajut la treburile casei si apoi sa ma duc la nea Mitica sa-i duc si lui o farfurie de mancare ca e singur si bolnav si n-are cine sa-i poarte de grija.
_ Ma, voi sunteti culmea! Deabea aveti dupa ce bea apa, si mai duci si la altii?
Si cum mergeau ei pe strada, tot palavragind, intalni un cercetor cu haina rupta si cu buzele arse de sete.
- Copii, nu treceti pe langa mine si dati-mi si mie ceva din ce aveti voi, nu conteaza cat de mic, iar Domnul sa va rasplateasca dupa sufletul vostru. Viorel indata si-a dat jos ghiozdanelul din spate si scormonind in fundul gentii, gasi doua felii mari de paine pe care i le-a intins cersetorului.
- Azi nu mi-a fost prea foame, poftim, mananca-le tu si poate Andrei care are putin mai mult ca mine iti va mai da si el ceva, spuse copilul privind catre colegul sau de drum.
- Pai, pai...eu ce sa-ti dau ca n-am nimic!
- Hai Andrei, cauta si tu ceva pe acolo, ii spuse Viorel cu glas rugator
Bombanind si dandu-i coate colegului sau se facu mai mult ca se uita si cauta si el in ghiozdanul sau ceva sa-i dea cersetorului. Gasi pachetelul. Nici el nu mancase. Erau trei felii de paine de casa mari cu margarina si parizer si un mar mare si zemos, pe care parintii lui, din putinul lor s-au sacrificat si i le-a facut pachetel pentru scoala. Dar se facu ca nu le vede si se gandi ca mai bine le mananca acasa decat sa le dea cersetorului.
- Uite, a spus el scotand din ghiozdan doua firmituri de paine. Nu mi-a mai ramas nimic. Le vrei pe astea?
Uitande-se cu blandete la copii, cersetorul lua darurile de la cei doi. Cand deodata, ce sa vezi?.... cersetorul se transforma intr-un inger luminos si frumos precum soarele.
- Stiu ca amandoi sunteti saraci si ca ati fi vrut sa aveti mai mult de aceea Dumnezeu m-a trimis sa va dau un mic dar dupa sufletul vostru. Si indata ce a atins cele daruite de copii acestea s-au transformat in aur. Astfel Viorel si-a luat painea transformata in aur , iar Andrei cele doua firmituri. Viorel se grabi sa deschida ghiozdanelul sa-i dea si tot pachetelul lui dar cand ridica privirea, ingerul disparuse.
- Tii, ce ciuda imi e! De ce nu i-am dat eu cersetorului mancarea mea, ca as fi fost si eu bogat. Ce zgarcit am fost! Si privind cu tristete spre Viorel care acum avea in mana doua bucati mari de aur pline cu care si-ar fi putut face chiar si o casa frumoasa isi dadu seama de ce parintii lui il pretuiau pe Dumnezeu atat de mult si ca de fapt cele doua firmituri de aur reprezentau valoarea sufletului lui.

Regional