Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Daca Oferi Nu Esti Neaparat Generos

Daca oferi nu esti neaparat generos

Daca e ceva ce ma intristeaza cu adevarat la ora actuala, este faptul ca generozitatea s-a transformat intr-un act conditionat. Nu stiu cand am ajuns sa fim atat de atenti la ceea ce oferim. Ne alegem cu atata grija momentul pentru a fi vazuti si admirati. Fiecare gest este o parada, un mod de a profita de situatie. Ne umflam in pene chiar si atunci cand oferim o mana cuiva cazut pe asfalt si strambam din nas dupa ce am aruncat un banut cersetorului de la semafor.Asta este oare generozitatea? Asta sa fie sensul acestui cuvant atat de frumos si care presupune modestie? Cand s-au schimbat definitiile din dictionar? Cand am uitat de noi si de ceea ce simtim cu adevarat atunci cand vedem stralucirea din ochii celui caruia ii dam o mana de ajutor?
Observ cu tristete ca oamenii nu stiu sa primeasca. Au uitat ce inseamna recunostinta, dar asta este o alta tema pe care o voi dezbate altadata. In absenta recunostintei, oamenii nu mai vor sa ofere. Mi s-a intamplat sa vad o mama refuzand ajutorul altei mame. Era clar ca fiul ei avea mare nevoie de ajutor, iar cealalta mama avea posibilitatea sa ajute. Un “nu vreau pomana” ii lasa oricui un gust amar. Dar de cand se cheama generozitatea “pomana”? Ar trebui sa fie un gest frumos, izvorat din adancul sufletului, savarsit fara cea mai mica sovaiala sau dorinta ascunsa de a primi ceva in schimb. Fireste ca un refuz de genul acesta ar face pe oricine sa nu mai vrea sa ajute a doua oara. Te face sa te simti penibil pentru ca ai vrut doar sa faci un bine, e adevarat, dar nu putem fi atat de ingusti la minte incat sa generalizam. Sunt si oameni care stiu sa primeasca, o multime de persoane au nevoie de ajutor si te privesc cu recunostinta. Numai vazandu-le ochii in lacrimi si multumirea de pe chipul lor uimit, poti fi napadit de trairi unice. Doar pentru un moment de genul acesta trebuie sa fim generosi. Trebuie sa fim perseverenti in a ajuta, sa ne “pierdem timpul” (cum ar putea spune multi) incercand sa gasim oamenii care chiar stiu sa se bucure de ajutorul nostru. N-ar trebui sa asteptam sa vedem aceasta bucurie, asa cum am mai spus, dar daca de asta ai nevoie pentru a fi motivat sa oferi, atunci e bine si asa. Orice modalitate este buna cand vine vorba sa ajutam, dar asta nu ne transforma neaparat si in oameni generosi. Generozitatea inseamna mult mai mult, este un dar aparte, greu de intalnit in zilele noastre.
Poate ca sunt naiva daca mai sper in schimbarea omeneasca. Poate ca suntem deja pierduti, dar eu sunt dispusa sa fac un efort sa redescopar generozitatea. Inca pastrez sentimentul de bucurie doar cand ma gandesc la a intinde o mana cuiva. Inca am puterea de a cauta oameni care au nevoie de ajutorul meu si intalnesc oameni care stiu sa imi fie recunoscatori. Poate daca nu ati astepta ceva in schimb, ati intalni si voi. Ce va opreste sa incercati?  

Nicoleta Guzu

Regional