Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Cum Scapi De Irascibilitate?

Cum scapi de irascibilitate?

Irascibilitatea este o trasatura caracteristica tot mai multor oameni. Nu trebuie sa fii foarte atent in jur pentru a putea observa acest lucru. Poate ca ar fi mai simplu daca te-ai uita in oglinda. Mi-e greu sa cred ca nu te-a afectat si pe tine ceea ce se intampla la ora actuala.
De ce apare irascibilitatea?
Pe fond de stres cu totii reactionam diferit. Intram in panica, simtim o strangere de inima, pulsul se accelereaza, ne tremura picioarele, ne pierdem capacitatea de concentrare sau chiar uzul ratiunii. Unele persoane reusesc insa foarte bine sa se adune in asemenea momente, ba chiar reusesc sa obtina performante. Fireste ca fiecare se manifesta diferit pentru ca fiecare este construit diferit.
Multi dintre noi nu suporta ca in acele momente sa apara ceva care sa le distraga atentia si atunci reactioneaza impulsiv, chiar violent. Mediul inconjurator este cel mai important factor in aceste momente in care nu mai suntem cu adevarat noi insine. Daca suntem intr-un colectiv in care se tipa, se injura, nu se respecta spatiul celuilalt, atunci posibilitatea de a deveni tot mai irascibili este si mai mare. Daca dimpotriva avem in jur oameni calmi, mereu pusi pe sotii, starea ta de irascibilitate se va diminua automat. N-o sa poti sa tipi la cineva care iti raspunde calm si cu zambetul pe buze. N-o sa poti respinge brutal pe cineva care cu detasare incearca sa te destinda.
Cateodata anturajul ne face sa devenim irascibili. Putem fi de un calm exemplar, chiar fericiti pe moment, dar reactii nervoase si insistente pe care le vedem repetat cu siguranta vor reusi sa ne afecteze.
Ce e de facut? Cum scapi de irascibilitatea asta care tinde sa te enerveze pana si pe tine?
Daca simti ca te-ai saturat si ai nevoie de o schimbare, este cazul sa faci ceva. In caz contrar vei deveni si mai irascibil pentru ca nevoia de schimbare daca mocneste mult in noi, ne poate transforma in adevarati monstri. Afla ce anume vrei sa schimbi si, ce e cel mai important, fa o lista cu ce poti schimba. Sunt convinsa ca daca te streseaza colegul de birou si nu ai sanse sa iti gasesti curand un loc de munca, n-o sa ai prea multe alternative. La fel cum nu poti sa pleci de acasa, daca te enerveaza copilul cand te vede si te ia de odihnit.
Fa o lista cu lucrurile care te fac sa devii irascibil si vezi ce anume poti schimba in viata ta. Incearca sa iti gasesti modalitati de relaxare care sa functioneze cu adevarat si cauta mai des compania oamenilor care reusesc sa te incarce cu energie pozitiva.
In plus fa un exercitiu de autocontrol. Stiat ca poti sa fii calm daca vrei? Ia zambeste atunci cand vezi un om nervos sau cand cineva ridica tonul la tine. Il vei dezarma si ii vei aminti ca nu e bine sa fii irascibil. Poate este cazul sa incepi cu tine, nu sa astepti tot timpul ca cei din jur sa se linisteasca pentru ca tu sa poti sa scapi de irascibilitate. O sa vezi ca functioneaza. 

Nicoleta Guzu

Regional