Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Cum Ne Ferim De Manipulatori?

Cum ne ferim de manipulatori?

Ai intalnit persoane care te puneau in inferioritate? Simteai ca se scurge din tine fiecare picatura de energie, dar nu stiai cum sa faci sa se termine? Sunt convinsa ca ai avut si persoane dragi care incercau sa iti saboteze planurile, chiar daca iti spuneau permanent cat de mult te iubesc.
Fiecare dintre noi a intalnit la un moment dat un manipulator. Unii cu siguranta sunt nevoiti sa traiasca langa o asemenea persoana. Cum il recunoastem? Care este profilul manipulatorului? Te-ai gandit vreodata de ce se intampla ca X sau Y te face sa te simti vinovat? Oare de ce iti sadeste mereu indoiala? De ce oare el e mai destept? Ai observat ca de fiecare data iti arata ca stie mai multe decat tine? Hai sa o luam pe rand, pentru ca nu vreau sa te zapacesc.

Sunt persoane care se nasc sa devina manipulatori. Reusesc atat de usor sa culpabilizeze omul, sa ii distruga stima de sine, sa il faca dependent de ei. Fireste ca manipularea se si studiaza si se poate capata in timp. Oricum ar fi, pe noi ne intereseaza mai mult sa ne ferim de manipulatori. Pentru a putea sa ii evitam, trebuie mai intai sa ii recunoastem. Trebuie sa fim atenti atunci cand cineva incepe sa aiba influenta asupra noastra. De regula lucrurile se schimba treptat si este un semnal de alarma atunci cand cineva ne ajuta sa ne “redescoperim”. Daca o persoana draga iti reproseaza ca nu te recunoaste, daca de schimbarea ta este vinovat un el sau o ea, atunci ai de-a face cu un manipulator.

Vei raspunde tu sigur “dar asta vreau eu, asa imi place sa fiu”. Exact asta reuseste un manipulator sa faca cel mai bine, sa te convinga ca iti doresti sa fii asa cum te invata el sa fii. Un manipulator tipic nu va recunoaste niciodata acest lucru pentru ca el insusi crede ca este mai destept, mai frumos si mai puternic decat celalalt. Un astfel de om minte usor, recurge la tot felul de metode necurate pentru a-si atinge scopul, dar niciodata nu spune lucruri cu adevarat importante. Iti va pune intotdeauna la indoiala competenta profesionala, drepturile si chiar personalitatea. Te va privi ironic, va incerca sa iti arate indiferenta atunci cand o sa incerci sa il ataci, va da mereu vina pe altcineva.

Hai sa iti dau un exemplu banal, dar care pe mine m-a ajutat sa recunosc un manipulator. Daca tu ai intreba daca poti sa deschizi televizorul si cineva ti-ar raspunde superior “ia vezi, poti?”, ti-ai pune un semn de intrebare? Da, exact, acesta este un manipulator tipic.

Manipulatorii sunt oameni pe care trebuie sa ii recunoastem si sa le impunem niste limite. Nu te implica niciodata intr-o relatie cu un manipulator! El nu te iubeste, el te va schimba asa cum “trebuie sa fii” pentru a te iubi. Va deveni un mare factor de stres si va sti sa te tina langa el cat mai mult. Lucrurile insa in timp se agraveaza: situatia duce la stari de anxietate, reactii somatice si psihologice.

Nu lua in gluma ce spun. Manipulatorii sunt printre noi; poate chiar ai unul acasa. Este important sa te poti apara de posibilele urmari: depresie, tulburari digestive, disfunctii sexuale, tensiuni musculare, anorexie sau bulimie, probleme cardiovasculare etc. E mai simplu sa fii prevazator, decat sa ajungi mai tarziu sa constati ca te-ai distrus cu voia ta. Ai grija de tine!

Nicoleta Guzu

Regional