Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Conflictul Intre Generatii

Conflictul intre generatii

Intotdeauna a existat conflictul intre generatii ,intre parinti si copii sau intre bunici si copii. Pentru neintelegeri vinovatii sa dovedesc a fi cei mai slabi. Cand sunt mici copiii sunt acuzati ca nu asculta, ca nu se poarta cuviincios, ca nu au pic de respect, ca nu stiu ce e viata, ca nu au trecut prin ea si ar trebui sa asculte de cei mai batrani .
Copiii cresc si se vad mari pe picioarele lor, dar mai vad unele cicatrici ramase din copilarie  si se intorc impotriva parintilor si le reproseaza . Acum cei slabi sunt parintii, nu mai au argumente, vad si ei ca timpurile sunt altele, unii dintre ei vad unde au gresit, altii nu inteleg .
Greseala este ca intotdeauna se invinovatesc partile. In conceptia majoritatii trebuie sa existe un vinovat. Parintii sunt vinovati ca au obligat copilul sa mearga la o anumita scoala care oricum nu  i-a fost de folos, intre timp a mai facut inca vreo doua asa dupa sufletul lui. Copiii sunt vinovati ca nu au ascultat de parinti sa se faca doctori si acum sunt niste parliti de functionari. Eu cred ca nu e vina nimanui. O zona de conflict implica o separare, un indemn de a fi pe picioarele tale. Dar asta e drama adolescentilor care nu pot nici pleca nici ramane. Iar in aceasta perioada de criza este si drama multora dintre tineri care inca mai locuiesc cu parintii .
Ca parinti ne dorim sa daruim copiilor nostri ceea ce  noi nu am avut, suntem inversunati in a-i dirija pe un drum pe care ei sa nu faca greselile pe care le-am facut noi.
De unde stim ca asta nu e o greseala si mai mare?! Oare nu trebuie sa ne dam toti cu capul de pragul de sus ca sa-l vedem pe cel de jos?  Cel mai bine invatam din propriile greseli, cel mai bine invatam din experienta si mai mult decat atat, poate greselile parintilor vor fi  pentru noi experiente valoroase.
Unii dintre noi se inversuneaza in a creea din copiii lor niste vedete, niste asi. Al meu trebuie sa fie cel mai destept, trebuie sa fie cel mai frumos, cel mai bun . Nu toti ne simtim bine sa traim intr-un superlativ continuu, nu toti ne simtim bine in centrul atentiei. Nu stim ce e bine pentru copiii nostri si asta ne face neputinciosi. 
Cred ca ar trebui ca parinti sa le lasam copiilor o mai mare libertate, sa-i  privim cum cresc nu sa-i cocolosim, sa-i ascultam nu sa le impunem, sa invatam de la ei acele lucruri simple de care numai copiii se pot bucura .
Iar cand privim la parintii nostri, sa le iertam erorile chiar daca acum se incapataneaza sa recunoasca ca au gresit, sa-i ascultam cum se plang si sa incercam sa-i intelegem .

Cristina Gherman

Regional