Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Conacul Marghiloman

Conacul Marghiloman

 
Conacul Marghiloman din orasul Buzau este numit si Castelul Marghiloman sau Palatul Marghiloman. Acesta a fost construit de Iancu Marghiloman intre anii 1883-1887, iar dupa moartea sa in anul 1892 conacul este modernizat de catre fiul sau, Alexandrul Marghiloman urmand planurile arhitectului francez Paul Gottreau, cel care a proiectat si cladirea Universitara Carol I din Bucuresti. Datorita transformarii capitalei in Micul Paris se hotarareste  construirea de edificii si palate in stilul arhitecturii franceze, iar Alexandru Marghiloman nu putea rata o astfel de ocazie, fiind in acelasi timp in pas cu vremurile. Se incepe construirea in anul 1893 a Palatului Marghiloman  cu principala sa componenta si anume Vila Albatros. Aceasta vila era situata intr-un  parc  de 22,5 ha, ce cuprindea helesteu, vila musafirilor, case pentru gradinari, portari, casa personalului, doua sere, uzina electrica, magazine pentru furaje, grajduri pentru caii de curse cu 54 de boxe. Dupa o reteta speciala se pregatea in nisip “cafeaua Marghiloman”. Palatul Marghiloman cuprindea 16 camere, hol si toaleta la parter, 15 camere si trei toalete la etaj, peretii erau tapisati cu matase iar pe jos se afla parchet. Mai avea de asemenea un subsol si pivnita cu mai multe hrube. Aleile din parc se intindeau pe 1300 metri liniari.
Alexandru Marghiloman a fost considerat “parintele hipismului romanesc”, fiind primul organizator al curselor cu pariuri pe hipodromul Floreasca din Bucuresti. Acesta a mai contribuit la construirea campului hipic de la Baneasa, a infiintat Jockey Club Roman, al carui presedinte a fost. In anul 1892 construieste un hipodrom la Buzau ce avea 42 ha. La Buzau a organizat prima crescatorie de cai pur sange, numele calului sau fiind Albatros, de unde si numele vilei principale din complexul Marghiloman. Caii din herghelia sa au castigat 27 de derby-uri prin “Albatros”, “Zori de zi”, “Frunzeta”, “Doina”, “Ghiaur” si urmasii acestora.
Vila Albatros a fost gazda pentru diferite personalitati precum Regele Ferdinand si Regina Maria, Nicolae Iorga, Dimitrie Sturza, P.P. Carp si multi altii. Dupa moartea lui Alexandru Marghiloman in anul 1925 la varsta de 82 de ani, conacul ajunge o mare ruina. Se presupune ca a existat un blestem de la C. Musceleanu, proprietatul locului asupra carora s-a construit conacul pe care l-a pierdut la un joc de carti cu Iancu Marghiloman ce spune “Sa se aleaga praful de tot ce va fi construit pe acest loc.” 

Nicoleta Marica

Regional