Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Conacele Boieresti Din Judetul Buzau

Conacele boieresti din judetul Buzau

 

Candesti-Conacul Candescu (1620)
Boierii Candesti numiti si Patarlageni sau Mihalcesti erau inruditi cu familiile domnitoare si au avut, incepand cu secolul al XVI-lea functii importante in conducerea statului medieval Tara Romaneasca. Fiica lui Mihalcea Candescu a fost casatorita cu Radu Buzescu, sfetnicul lui Mihai Viteazul. Prin casatoria lui Constantin Filipescu cu Rada Candescu conacul intra in posesia familiilor Filipescu-Candescu. Din anul 1862 conacul si mosia sunt tot vandute pana in 1880 cand fiica lui Manea I. Stoea se casatoreste cu Gogu Iliescu devenind noii proprietari. Intre anii 1901-1906 pictorul Nicolae Grigorescu a locuit in acest conac, ca invitat al lui Gogu Iliescu care colectionase aproape 150 de lucrari ale marelui pictor. Nicolae Grigorescu venea deseori in acest loc insotit de I.L. Caragiale, Alexandru Vlahuta si Barbu Stefanescu Delavrancea. In anul 2004 stranepotii lui Gogu Iliescu intra in posesia conacului pe care il vand lui Andrei Alexandru Ovidiu.

Conacul Hrisoscoleu (1750)
Constructia este realizata in anul 1750 de catre Scarlat Hrisoscoleu si sotia sa, vaduda lui Stefan Capitan Manailescu, iar in 1821 este refacuat.  Acesta era compus dintr-un zid de 3 metri inaltime, casa, spitalul Garlasi si biserica Garlasi. La acest conac a functionat un spital de campanie in anul 1877 pentru ostasii romani. Conacul este distrus intre anii 1960-1970 prin instalarea Trustului de constructii in interior.

Conacul Vergu-Manaila din Buzau (1780)
Concul Vergu-Manaila a apartinut familiei Manaila originara dintr-un sat aflat in comuna Costesti, curtea acestei constructii se intindea aproximativ intre strazile de astazi Razboieni-Tudor Vladimirescu-Independentei. In anul 1976 se infiinteaza in acest loc Colectia de etnografie si arta populara, sectie a Muzeului Judetean.

Conacul Coralia Boldur din Merei (1887-1889)
Conacul Coralia Boldur este cunoscut si cu numele de conacul Samurcas, dupa numele lui Alexandru Tzigara-Samurcas, ginerele proprietarei. Se spune ca aceasta constructie a fost cumparata de la Bratianca sotia comandantului Garnizoanei Buzau. Mosia si conacul sunt donate fiicei sale Maria Cantacuzino ce se casatoreste cu Alexandru Tzigara-Samurcas in 1901. Acesta infiinteaza in 1906 Muzeu de Arta Nationala, in prezent  Muzeul Taranului Roman construit timp de 40 de ani si Fundatia Universitara “Carol I”, azi Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”, construita in 47 de ani. In prezent proprietarul conacului este Ion Tudor Berza, fiul Anei Samurcas si al istoricului Mihai Berza.

Conacul Garoflid din Smeeni-Soparlica (1909)
Constantin Garoflid, proprietarul conacului a fost ministru al Agriculturii si Domeniilor, presedinte al Academiei Agricole, al Institutului de Cercetari Agronomice si presedinte al Uniunii Sindicatelor Agricole si Viticole. Conacul era prevazut cu doua cladiri, in cea din dreapta locuia boierul, iar in cea din stanga oaspetii, iar legatura se facea printr-o alta cladire prevazuta cu un culoar aflata intre cele doua. Spatiul de intindere era de 3000 ha.

Conacele Menelas Chircu din Buda si Zaplazi
Conacul Menelas Chircu din Buda este construit in anul 1895, iar fiul boierului intra in posesia sa in 1940 dupa moartea tatalui. Constructia este o imbinare intre o casa taraneasca de munte si un conac boieresc. Boierul Menelas folosea conacul ca locuinta temporara in drumurile sale de la Ramnicul Sarat sau Zaplaz catre Muntii Vrancei si ai Buzaului. Prispa conacului avea latimea de 2,5 metri si lungimea de 17 metri pe partea din fata si cate 7 metri pe partile din lateral.
Conacul Menelas Chircu din Zaplazi este construit in anul 1894, era inconjurat de vie si bineinteles detinea o crama ale carei vinuri au fost degustate de Alexandru Marghiloman, Nicolae Grigorescu, P.P. Carp, Barbu Stefanescu Delavrancea, Alexandru Vlahuta, Nichifor Crainic si multi altii. Acesta a fost conacul preferat care l-a si consacrat.

Nicoleta Marica

Regional