Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Chihlimbarul, Bijuterie Si Elixir

Chihlimbarul, bijuterie si elixir

Care este istoria chihlimbarului?

Acesta este o rasina fosila provenita din unele specii de pin, avand o culoare caracteristica galbena ca mierea, fiind de asemenea uneori brun-roscat sau verde-negru. Cele mai cunoscute varietati de chihlimbar sunt: succinitul, simetitul, rumanitul, burmitul, ajkaitul si valchovitul. Ca materie prima este folosita la confectionarea amuletelor si podoabelor deja folosite inca din paleolitic. Pe masura acumularii mai multor cunostinte privind prelucrarea acestuia, au aparut modele noi precum margele rotunde sau margele in forma de topor cu doua taisuri. In neoliticul tarziu, chihlimbarul devine din ce in ce mai raspandit. In epoca bronzului productia de articole din chihlimbar se dezvolta continuu. In anul 1751 mineralogul J. Behman stabileste ca aceasta pretioasa piatra este de fapt o rasina fosila. Descoperirea acestei rasine a fost intamplatoare, cele mai mari cantitati gasindu-se in zona Buzaului, unde in secolele al XIX-lea si al XX-lea s-a recurs la explotarea organizata, in zonele Sibiciilor si Colti.

Ce se spune in popor despre chihlimbar?

Coloritul, luciu, transparenta si raritatea au plasat chihlimbarul inca din cele mai vechi timpuri in randul pietrelor magice, devenind astfel amuleta. Credinta vindecatoare a chihlimbarului a inceput sa existe in acelasi timp cu magia, fiind folosit la “tamaduirea  a orice”. Batranii spun ca un chihlimbar de culoare aurie purtat la gat apara impotriva febrei si a altor suferinte, macinat si amestecat cu miere apara de slabirea vederii, iar sub forma de praf alina durerile de stomac. Prepararea acestuia se facea prin pastrarea timp de 14 zile in apa, bere sau vin cate o ora, dupa care se putea bea cate putin dupa fiecare masa. Chihlimbarul lichid opreste varsaturile, scurgerile de puroi, calmeaza sangerarile, are efect pentru bolile amigdalelor si cataracta dar si problemelor urinare. Un chihlimbar pus intr-un mormant, face ca piatra sa ajute sufletul in gasirea mai usoara a drumului spre lumea de dincolo.Daca porti la gat un astfel de colier, lumina chihlimbarului se intuneca cand purtatorii sunt mincinosi. Un colier de chihlimbar daruit altei persoane, face ca legatura dintre acestea sa fie pe veci si chiar daca moartea le desparte, sufletele lor nu vor putea fi separate. Cine poarta aceasta piatra este ferit de deochi, femeile insarcinate sunt de asemenea ferite de avortul spontan si le ajuta sa nasca mai usor. Este bine sa fie purtat de copil in primii ani de viata, ii va aduce noroc si o crestere frumoasa.
Stiati ca in farmaciile hemeopatice din Polonia se gaseste un unguent pe baza de chihlimbar si tinctura de chihlimbar folosit impotriva durerilor reumatice, nevralgiilor si bolilor articulare?
Ce se intampla astazi?

Locuitorii din zona Colti si Sibiciu mai cauta si astazi bucati de chihlimbar, pe cursul apei, dupa fiecare ploaie, mai ales pe  timp de primavara cand cad malurile si vegetatia abia isi face aparitia. Traditia spune ca nimeni nu va dezvalui locul unde a gasit ultima data un bulgare de chihlimbar pentru a nu se lasa blestemul asupra sa, impiedicand gasirea si alta data. Aproape fiecare gospodarie detine astfel de pietre semipretioase, fiind folosite ca sursa de venit in conditii extreme. 

Muzeul Chihlimbarului

Pentru a pune in evidenta valoarea acestor obiecte prelucrate dar si in forma bruta s-a decis strangerea tuturor pietrelor in anul 1979 si prezentarea lor intr-o expozitie compusa din 270 de piese. Astfel s-a putut construi Muzeul Chihlimbarului de la Colti intre anii 1973-1979, colectia de chihlimbar fiind unica in tara noastra si printre putinele in lume. La Colti se gasesc astfel de obiecte  in sol, in adancime si chiar la suprafata. Cel mai mare chihlimbar din tara se gaseste la Muzeul judetean Buzau avand o greutate de 3450 g, fiind si cel mai mare din lume de aceasta calitate si colorit.

Nicoleta Marica

Regional