Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Ce Nu Stiati Despre Parcul Crang

Ce nu stiati despre Parcul Crang

 

 

Crangul Buzaului a fost numit ca fiind “locul pe care Dumnezeu l-a harazit pentru ca locuitorii sa poata visa in voie”. Orasul Buzau este recunoscut prin Crang, Balciul Dragaica, Obor, covrigi si tuica. Asa cum ne putem imagina, Crangul inainte era mult mai intins cuprinzand padurile Frasinu si Spataru dar si o mare portiune a orasului Buzau de astazi. Padurea se intindea  peste Padina fiind formata din stejar folosit la mosiile Costesti, Moisica, Albesti, Pogoanele, Gheraseni si multe altele. Crangul din Buzau facea parte din Codrii Vlasiei, fiind o padure uriasa ce ocupa aproape tot centrul Munteniei. Iar asa cum am invatat in cartile de istorie, padurile printre care si Crangul erau ocupate de haiducii insetati de dreptate, talhari si hoti. Inainte cand drumul pietruit strabatea codrul, multe pungi ale boierilor erau golite si trasurile jefuite.
Stiati ca poarta intai a Crangului se afla in anul 1969 in fata Prefecturii de azi, iar casa padurarului pe bulevardul Nicolae Balcescu? Pare uimitor cate schimbari a putut aduce urbanizarea. Sa nu uitam ca in Crang se afla si Biserica Sfintii Ingeri ridicata in 1619, pe care locuitorii o numeau “Biserica din padure”, deoarece Crangul se intindea pana la Palatul Comunal din zilele noastre. Foarte mult timp lacul si insulita dinspre Castelul de apa s-a numit “Lacul hotilor”, respectiv “Insula hotilor”. Inainte Crangul era deservit de un maestro gradinar, un gradinar ajutor si doi padurari.
In Crang a mai existat Biserica Sfanta Filofteia pe al carui perete se afla o placa metalica unde se puteau aseza monede de metal, iar daca acestea se lipeau dorinta urma sa se implineasca. Aranjamentul floral de langa statuia “Leu si mistret” ce zilnic ne indica ora, ziua, luna si anul dau un aspect aparte batranului si totodata tanarului nostru Crang.
Parcul Crang

Ne plac clipele de relaxare pe o banca in parcul Crang din Buzau sub un arbore stufos si batran, dar ar fi bine sa stim ca din totalul de 189 ha doar 10 ha este reprezentat de parc. Daca sunteti curiosi sa admirati sculpturile din jur puteti observa ca unele din ele seamana cu anumite opera ale lui Constantin Brancusi. O parte din acestea precum “Rugaciune” si “Bust Petre Stanescu” sunt copiile sculpturilor originale. Care este istoria acestora si cum au ajuns in parc? Aparitia acestora este legata de moartea poetului buzoian Petre Stanescu. Sotia i-a comandat lui Constantin Brancusi un monument funerar alcatuit din cele doua opere, considerand astfel singura modalitate de a transforma in bronz sentimentele de dragoste ramase vii dupa trecerea anilor. Numeroasele controverse au facut ca monumentul sa fie amplasat in cimitirul Dumbrava, iar sculpturile cedate Muzeului National de Arta.

Stiati ca…

·        Incepand cu anul 1828 Crangul este folosit pentru prima data de locuitorii orasului Buzau ca loc de petrecere, afandu-se tot in proprietatea Episcopiei?

·        In anul 1850 Barbu Stirbei atribuie o parte din Crang orasului servind drept Gradina Publica?

·        In anul 1873 Consiliul Comunal Buzau a hotarat cumpararea a 100 de tei prezenti si astazi pe aleile din Crang?

·        In anul 1887 se planteaza 208 mesteceni si 537 castani salbatici de-a lungul bulevardului si in Crang? tot in acest an se gaseau si capre salbatice in Crang.

·        Intre anii 1886-1897 a avut loc pietruirea peretilor helesteului, deschiderea soselei din fata Crangului, construirea primului rezervor de apa pentru alimentarea orasului Buzau, construirea pavilionului pentru fanfare, amenajarea singurei insule de atunci-cea de langa rezervorul de apa si podul de legatura cu aceasta?

·        In anul 1896 isi fac aparitia in parc primele 3 statui turnate din fonta “Leu si caprioara”, “Leu si mistret”, “Calaret atacat de leu”?

·        In anul 1944 restaurantul din Crang ce era folosit de popota pentru subofiterii germane a fost aruncat in aer de trupele germane?

·        Intre anii 1956-1958 si 1958-1963 a fost marita suprafata lacului, facandu-si aparitia inca doua insulite si amenajarea unui debarcader?

·        Intre anii 1951-1968 cei din regiunea Ploiesti si Valea Prahovei erau preocupati de tinutul Buzaului, iar buzoienii au avut tot timpul o vorba in ceea ce ii priveste pe prahoveni “Daca Crangul ar fi avut roti, il mutau langa Ploiesti”?

·        In Crang, Spiru Haret o intalneste pe viitoarea sotie, buzoianca Ana Popescu?

Nicoleta Marica

Regional