Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Ce Faci Daca Esti Hartuit?

Ce faci daca esti hartuit?

Hartuirea este un subiect tot mai discutat in ultima vreme. Fiecare isi da cu parerea, dar este un sentiment diferit atunci cand ti se intampla chiar tie. Poti fi hartuit la serviciu de un coleg, un superior sau chiar de un client, poti fi hartuit pe strada sau oriunde. Indiferent cine iti face asta, iti da acelasi sentiment de vinovatie combinat cu revolta.
Ce ar trebui sa faci daca ti se intampla sa te hartuiasca cineva?

  1. Nu te simti vinovat. Aceasta este de regula una dintre tendinte, dar nu este cazul. Mai bine te gandesti foarte bine si gasesti calea cea mai buna de a actiona. Ia in calcul si parerea celorlalti pentru ca ai putea interpreta anumite gesturi si este posibil sa nu ai de-a face tocmai cu o hartuire. Se poate intampla ca seful sa aiba motive sa te preseze, poate este nemultumit de tine etc. Este foarte important sa stii sigur care este situatia reala, nu ceea ce se dezvolta in mintea ta. Provoaca o discutie directa si sincera si infrunta-l pe cel care te hartuieste. Fie se va schimba ceva, fie iti vei da seama ca ai de-a face cu o situatie mai grava decat credeai. Indiferent de raspuns, macar vei sti ce ai de facut.
  2. Ce ai zice daca nu ai mai pune la suflet? Nu e mai usor sa faci haz de necaz? In loc sa te chinui pentru fiecare vorba pe care o auzi, mai bine ai nota fiecare lucru neplacut pe care il face. Nu se stie in ce moment iti vor folosi toate aceste probe. Tu iti stii valoarea, nu-i asa? In acest caz e firesc sa te linistesti si sa nu dai atentie unei hartuiri morale.
  3. Nu ascunde ceea ce simti. Este foarte bine ca familia si prietenii sa stie prin ce treci. Daca te afecteaza atat de mult incat nu te mai simti in stare sa treci peste aceasta situatie, poate ar fi bine sa apelezi la un psiholog. Acesta te va ajuta sa iti redobandesti increderea in tine si puterea de a infrunta situatia.
  4. Daca cel care te hartuieste este seful tau sau colegul de birou, ai putea sa renunti la job. Doar nu o sa te imbolnavesti pentru ca risti sa ramai fara un venit sigur! Este important sa ramai cu mintea intreaga.
  5. In cazul hartuirii sexuale, este bine sa nu astepti ca lucrurile sa se agraveze. Nu trebuie sa se ajunga la saruturi cu forta, la santaj sexual sau alte forme grave de hartuire. Este cazul sa fii tare si sa spui lucrurilor pe nume. Exista legi si o serie de modalitati prin care te poti apara. Totul e sa stii sa spui stop si sa nu accepti nimic doar pentru ca in caz contrar ti-ai putea pierde jobul.

Mare atentie la felul in care va educati copiii. Este bine sa stie de mici ca nu trebuie niciodata sa accepte sa fie hartuiti. Azi ceva simplu, maine ia amploare, increderea de sine dispare si personalitatea se schimba. Nu trebuie sa ne lasam hartuiti, asa ca mare atentie la cea mai usoara forma de hartuire.  

Nicoleta Guzu 

Regional