Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Casa Lui Vasile Voiculescu

Casa lui Vasile Voiculescu

Daca vrei sa iti incanti privirea cu o casuta simpla si plina de farmec, nu ezita ca in drumul tau prin Parscov sa faci o oprire pentru cateva clipe la casa marelui poet, prozator și dramaturg roman Vasile Voiculescu. Energiile transmise de locuinta aflata dincolo de gardul din fier iti dau putere, incurajare si o gandire mai adanca. Peisajul ingrijit mai mult cu sufletul, iti transmit parfum, culoare si mai ales o imagine de “casa”. Holul casei iti incanta simturile cu miros de lemn vechi, lana si fan, se spune ca mirosul “retine” cel mai bine informatiile, deci cu siguranta cunostintele capatate aici despre Vasile Voiculescu ca om si personalitate nu vor fi date uitarii prea usor.
Prima camera a casei este sala de prezentare a operelor dar si fotografiilor cu mama sa sau alte personalitati ale vremii cu care dansul a interactionat, precum si diverse publicatii si reviste. Vitrina ce cuprinde documentele personale iti da o emotie aparte, uzura data de mainile sale pline de har si amprenta timpurilor necrutatoare te fac sa vibrezi. Mama sa a fost o buna crestina ce l-a indrumat de la inceput sa il iubeasca pe Dumnezeu si drept dovada toata viata a trait sub inchinarea sa, frica  dar si lumina ce l-a binecuvantat cu darul cel mai de pret, acela de a scrie numeroase opere, facandu-se remarcat printre personalitatile vremii.
Cea de a doua odaie emana un aer mai puternic, aceasta este camera unde poetul s-a nascut. Atentia iti este atrasa de patul din lemn gros, cu saltea din fan acoperita cu o covertura din lana tesuta la razboi, peste care se afla o tesatura mai fina. O icoana aflata deasupra usii vegheaza incaperea, Vasile Voiculescu obisnuia sa colectioneze astfel de simboluri de cult religios. Un scaun vechi incarcat de istorie sta asezat langa masa. Primul impact cu biblioteca plina de carti a fost la liceul Al. Hasdeu, prezentul liceu Bogdan Petriceicu Hasdeu din Buzau. Fascinat de informatie, de gustul cunoasterii, simtul sau artistic capata contur. Inca de la varsta de 5 ani el stia bine sa scrie, iar in clasa I invatase toate poeziile populare ale lui Vasile Alecsandri. Prima persoana din viata sa pe care a intalnit-o si care i-a marcat viata a fost Basil Iorgulescu, cunoscut in timpul liceului. La Liceul Gheorghe Lazar, din Bucuresti isi continua ultimii ani de scoala, avandu-l drept coleg pe George Ciprian, sub numele caruia ia nastere teatrul din Buzau. Istorisirile privind rolul lui Vasile Voiculescu in viata lui George Ciprian si invers le puteti afla tot de la casa marelui poet. Pe cat de frumoasa si incantatoare a fost viata sa pe atat de tragic s-a stins din viata. Anii de inchisoare il incarca cu o boala incurabila, iar saracia de acasa il insoteste pana in ultima clipa.
 

Nicoleta Marica

Regional