Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Bogatia Unui Copil Sarac

Bogatia unui copil sarac


Doi copii, Razvan si Mugurel, se intorceau de la scoala. Razvan era un copil bogat si alintat, caruia ii placea mult sa se laude. Mugurel, in schimb, era baiatul unor oameni saraci, dar cinstiti si cu frica de Dumnezeu.
Razvan purta hainute noi si frumoase, admirate si ravnite de ceilalti copii. Alaturi de el mergea Mugurel, imbracat in haine vechi, ramase de la fratii mai mari, dar curate si ingrijite. La un moment dat au trecut pe langa o masina frumoasa si copilul bogat a zis:
-    Ai vazut masina aceea, Mugurel?
-    Da, am vazut-o, a raspuns acesta.
-    Este masina tatalui meu, a continuat Razvan, iar acasa mai avem inca doua ca asta.
-    Daa?! S-a mirat copilul sarac. N-am stiut!
Au mai facut cativa pasi si au ajuns in fata unei brutarii, iar baietelul in hainute noi a intrebat iarasi:
-    Vezi brutaria asta?
-    Da, a zis Mugurel.
-    Si asta este tot a familiei mele, s-a laudat din nou Razvan.
N-a trecut mult timp si acesta a intrebat iar, aratand cu mana in departare:
    - Dar dealurile acelea, le vezi?
    - Da, le vad. Cu siguranta ca sunt tot ale tatalui tau.
    - Da, a intarit Razvan in culmea fericirii, si ele sunt tot ale parintilor mei. Cand voi creste mare toate acestea vor fi ale mele si am sa fiu un om foarte bogat, s-a mai laudat el.
Mugurel a tacut putin, apoi l-a privit in ochi si i-a zis:
-    Nu stiu daca ma crezi, dar si eu voi mosteni o mare bogatie, una mult mai mare decat a ta. Chiar de acum am cheia acelor comori de bogatie si , ma crezi ca o port cu mine mereu?
-    Da?! Ii veni randul lui Razvan sa se mire.
Era cu atat mai surprins cu cat stia ca Mugurel nu mintea niciodata si nici nu se lauda ca alti copii.
-    E adevarat ce spui? A intrebat el cu indoiala. Nu pot sa cred pana nu imi arati acea cheie, ca doar ai spus ca o porti tot timpul cu tine!
Atunci Mugurel a scos de la piept o sforicica pe care o tinea legata in jurul gatului. De ea era prinsa o cruciulita mica, simpla de metal.
-    Dar aceasta este o cruce, a zis Razvan dezamagit. Si eu am una asa acasa.
-    Nu te grabi, a spus Mugurel. S-ar putea sa ai si tu o cruce ca asta sau chiar mai multe si mai pretioase, dar nu ti-a explicat nimeni cum sa o folosesti. Pe mine m-au invatat parintii mei si-ti voi spune si tie.
-    Spune-mi, spune-mi, a zis si mai curios Razvan.
Mugurel a continuat:
  - Aceasta cruce nu se poarta numai la gat, ca o bijuterie, ci mai mult inauntrul inimii. Tu o vezi mica si neinsemnata, dar ea are o valoare mult mai mare. Fiecare din noi avem cate o cruce de dus,  numita crucea vietii. Daca purtam aceasta cruce cu smerenie si rabdare, ea ne va deschide intr-o zi usa unei bogatii vesnice. Pe mine m-a invatat mama sa primesc cu multumire tot ce imi trimite Dumnezeu si saracia si boala si foamea si orice alt necaz sau lipsa. Pe Cruce a fost rastignit Fiul lui Dumnezeu si de aceea ea este cel mai scump lucru pentru mine.
Apoi Mugurel, privindu-si prietenul si intinzand mana spre cer, l-a intrebat:
-    Vezi tu, Razvane, locul acela?
-    Da, il vad, abia a mai ingaimat baiatul.
-    Oare si despre locul acela poti spune ca este al tau?
 Copilul cel bogat n-a mai raspuns nimic, ci a ramas pe ganduri, iar Mugurel a adaugat:
-    Eu nu am aici, pe pamant, un tata asa de bogat precum zici ca este tatal tau, dar am sus, in cer, un tata plin de bogatii si daruri…de aceea nu-mi pare rau ca sunt sarac, ci chiar ma bucur. Pentru ca daca as fi asa de bogat ca tine imi e  teama ca as uita, cu atatea griji ale bogatiei, cum sa descui comorile cele din cer.
Nu stim daca Razvan a inteles atunci toate aceste cuvinte. Insa,  intr-o zi le va intelege cu siguranta si-i va da dreptate prietenului sau Mugurel.

Regional