Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Bisoca- Un Colt De Rai

Bisoca- un colt de rai

Daca vrei sa te relaxezi si sa-ti petreci vacantele intr-un colt de rai, cel mai indicat este localitatea Bisoca, aflata cam la 70 de km distanta fata de judetul Buzau, in imediata vecinatate a judetului Vrancea. Daca pasii te poarta spre localitatea Bisoca poti afla ca acest loc, parca uitat pentru frumusetile sale este sursa de inspiratie a poetului Vasile Alecsandri pentru binecunoscuta balada “Miorita”. Daca tot ajungem aici macar sa stim cu ce ne incantam privirea si mintea: rezervatia de pin negru Lacurile ti-ar putea imbunatati cunostintele despre tot ce inseamna raritati, iar malurile de sare de la Plesi si Sarile iti vor improspata respiratia. Ceea ce i-a impresionat pe vizitatorii comunei nu au fost doar frumusetile naturii ci si gradul de conservare al folclorului in aceasta zona. Graiul curat romanesc exprimat prin doine, balade, legende si basme ce s-au pastrat cu multa grija, oprind patrunderea innoirilor pe aceste meleaguri. Prin zona circula legenda lui Bucur si despre stanca imensa, de forma unei mese regasindu-se pe un platou muntos, la 1142 m altitudine, purtand astfel numele Masa lui Bucur. In poiana Seninurilor aflata in apropiere, zanele prezente l-au inzestrat pe Bucur cu putere, determinandu-i totodata moartea din pricina unui fir de matase. Nu doar miturile isi fac prezenta in Bisoca ci si picturile lui Nicolae Grigorescu ce si-a exprimat multumirea asupra acestor tinuturi prezente in tablourile “Taranca din Bisoca”, “In varful muntilor Bisoca”, “In pjiste” si “Tarani calari”. Printre manastirile din apropiere se numara Manastirea Poiana Marului, la doar 2 ore de mers cu masina plecand de la Scoala din Bisona, mai concret in satul Jitia si Manastirea Gavanu unde se ajunge un pic mai greu datorita drumului forestier ce trebuie parcurs, unde se ajunge pornind tot de la principalul reper, anume Scoala din Bisoca si mergand cam 3 ore pana la Pietrele Mari, dupa care traseul se incheie pe jos in aproximativ 30 de minute. Pentru impatimitii de senzatii tari, ei  pot practica Escalada, existand 13 trasee pentru aceasta, avand lungimi cuprinse intre 12 si 20 m, precum si Boulderingul-grupari de bolovani, existand pentru acesta 2 zone.

Dintre evenimentele locale putem aminti Festivalul “Pe plaiuri Bisocene" ce se desfasoara in prima duminica inainte de 15 august precum si Festivalul "Cant si joc pe plai strabun" ce are loc in fiecare an in apropierea  zilei de 1 Iunie sau in prima duminica dupa aceasta data. 

 

Nicoleta Marica

 

Regional