Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Biserica Dintr-o Piatra

Biserica dintr-o piatra

Biserica dintr-o piatra este principalul obiectiv din comuna Naieni. Situata in satul Varf, de pe dealul Istrita, biserica poarta hramul “Duminica floriilor” si este mandria localnicilor.

O vezi de departe stand sus aproape de cer; un drum serpuit te face sa te intrebi oare cand vei reusi sa ajungi acolo. Localnicii te vor indruma cu o politete cum e greu de crezut ca mai exista in zilele noastre; peisajul te fura imediat.

Odata ajuns la destinatie, te vei surprinde scotand un sunet de mirare. Inca de la intrare, te va atrage piatra de Naieni in care este faurit totul: de la gard si pana la catapeteasma, lucru foarte rar intalnit in Ortodoxia europeana.

Pictura intregii biserici este realizata in maniera bizantina, respectand erminia calugarului grec, Dionisie din Furna. Strana este si ea dantelata in piatra, dand impresia de durabilitate peste veacuri.

Este imposibil de redat prin cuvinte sau fotografii ceea ce poti vedea in jur. Artisti deosebiti precum pictorul Florin Stan si sculptorul Gheorghe Tarasenco si-au pus amprenta acolo creand ceva unic din piatra de pe muntele Gorganul.

In apropiere se poate vizita cariera de piatra; calcarul de aici este cochiliar format din scoici si melci. De asemenea se pot vedea cele cinci grote in piatra si poti vizita Pestera Pustnicului Ambrosie, care se afla la 1,5 km distanta spre dealul Istritei.

Si pentru ca in apropiere se afla si Tabara de Sculptura Naieni, ar fi bine sa va luati rucsacul si bocancii si sa va inarmati cu rabdare. Pe acelasi deal gasiti Situl Arheologic Zanoaga, asa ca in mod cert o sa aveti o zi spectaculoasa. Va asigur ca merita sa va abateti din drum si sa beti si un vin autentic de Pietroasele.

 

Nicoleta G.

 

Regional