Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Biserica Alunis

Biserica Alunis

      Biserica Alunis face parte din circuitul monumentelor rupestre din Romania fiind unul din cele mai vechi lacasuri de cult ce dateaza din anul 1274. Biserica  este atestata documentar din 1351 si a functionat ca schit manastiresc, pana in anul 1871 cand a devenit biserica satului Alunis. Intre anii 1840-1850 s-a construit de catre sateni pridvorul Bisericii, din lemn care este asezat perpendicular pe Biserica sapata in stanca.Legenda spune ca Biserica Alunis a fost sapata in piatra de doi ciobani care au fost indemnati de glasul Lui Dumnezeu sa sape  in stanca pana vor gasi o icoana veche a Maicii Domnului. Asa s-a si intamplat, cei doi ciobani Vlad si Simion devenind ctitorii locasului de inchinare, iar numele lor sunt gravate in piatra in Sfantul Altar.
      Numele satului Alunis vine de la sutele de aluni din zona. Legenda spune ca cucoana Rascani avea o mosie foarte intinsa si foarte multi slujitori dar ea nu se comporta cum trebuie cu acestia. Slujitorii suparati au fugit intr-o noapte cu nevestele si copiii lor in munti asezandu-se intr-o padure cu aluni. Aici si-au construit casute din lemn iar satul s-a numit Alunis.
In apropierea Bisericii Alunis se afla inca trei chilii, sapate in stanca in care s-au rugat crestinii dovada fiind crucile si icoanele sculptate in piatra.
       Cum ajungem la Bisericuta?
      Iesim din Orasul Buzau spre Vernesti pe DN 10 Buzau-Brasov, parcurgem aproximativ 55 km pana in orasul Patarlagele, apoi facem dreapta spre Colti. Ajunsi in satul Colti mai aveti inca 4 km pe DC 71 si ajungeti in satul Alunis.

      Odata ajunsi aici va va surprinde frumusetea locurilor, verdele pasunilor si padurilor si mai ales Biserica Alunis sapata intr-o stanca imensa, prin simplitatea ei, prin sfintenia locurilor si prin legatura ce o creeaza intre noi pelerinii si Dumnezeu. 

Nicoleta Marica

Regional