Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Armata Sovietica A Stationat Si La Buzau

Armata sovietica a stationat si la Buzau

In data de 28 august 1944 trupele sovietice patrund in orasul Buzau, inaintarea rapida a acestora i-a luat prin surprindere pe nemti, ce arunca in aer Gestapo-ul. Acesta se afla pe spatiul Scolii nr. 5 de astazi si in cadrul restaurantului din Crang, unde se aflau subofiterii trupelor germane. Este atacat cu lovituri de tun si Palatul Comunal, fiind ascunzatoarea trupelor hitleriste. Mai tarziu trupele sovietice se instaleaza pe teritoriul judetului Buzau.

Sunt cunoscute 3 unitati

1.      Unitatea de la Bobocu, ce este dotata cu avioane cu reactie

2.      Unitatea de transmisionisti, ce se afla pe strada Pacii, colt cu strada Crizantemelor

3.      Spitalul Militar, aflat in acea perioada pe strada Maresal Averescu, colt cu strada Spiru Haret.
Ofiterii, comandantii si subofiterii au locuit in municipiul Buzau in casele nationalizate, aflate in acele timpuri pe Bulevardul Nicolae Balcescu. Dupa plecarea sovieticilor, pe strada Balcescu vine sa locuiasca viitorul general Grigore Bastan, ce locuia de ceva timp in Buzau si era comandant la Regimentul de parasutisti. Pe toata perioada stationarii trupelor sovietice la Buzau nu au existat conflicte sau alte probleme. La Bobocu era comandant al trupelor  sovietice colonelul Martin si la Buzau colonelul Alexandr.
Se spune ca langa Biserica Sfintii Ingeri se afla o brutarie ce facea paine pe tava de 1 kg pentru trupele sovietice.  Ziua de 7 noiembrie se incheia cu organizarea de catre sovietici a unei mese festive la Casa Armatei, la spitalul Militar sau la un restaurant in care vodka era prezenta. Un program artistic dat de formatiile artisitice  ale armatei sovietice avea loc la Casa Armatei. In anul 1958 acestea se retrag din Romania si deci si de la Buzau.

Nicoleta Marica

Regional