Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Adevarul Despre Unele Alimente

Adevarul despre unele alimente

Din diverse motive oamenii au alcatuit prin diferite sisteme moderne o serie de alimente artificiale, daunatoare.
Rafinarea produselor alimentare a generat deficiente nutritive grave, indeosebi vitaminice si minerale.
Painea integrala a fost inlocuita cu painea alba. Prin obtinerea fainii albe, cantitatea de vitamine si provitamine se reduce foarte mult. Cu cat faina este mai alba, cu atat continutul vitaminic este mai mic.
Mierea de albine a fost inlocuita cu zaharul rafinat. Zaharul micsoreaza cantitatea de magneziu din organism si prin aceasta favorizeaza instalarea stress-ului psihic. Abuzul de zahar produce boli cardiovasculare. Se mai folosesc indulcitori artificiali care au multe efecte negative. Unii dintre acestia sunt cancerigeni. Uleiul nerafinat a fost inlocuit cu ulei rafinat si cu margarina. Rafinarea uleiului se realizeaza prin tratare cu solventi, la temperaturi de 190-250 grade celsius. In urma prelucrarii, uleiul rafinat are un continut redus de vitamina E si chiar devine toxic. Pentru obtinerea margarinei, uleiul se pune in contact cu un catalizator de nichel, se incalzeste la 400 grade celsius, se agita si se trateaza cu hidrogen industrial; dupa 8-20 ore hidrogenul se fixeaza pe atomii de carbon nesaturati, rezultand grasimi saturate, formula asemanatoare cu cea a cauciucului obtinut industrial.
Sarea a fost inlocuita cu sare iodata, sub pretext ca unii oameni au deficienta de iod. Daca acesta ar fi fost motivul real, s-ar fi comercializat sarea iodata alaturi de cea obisnuita. Dar in Romania s-a generalizat sarea iodata, interzicandu-se comercializarea sarii obisnuite. De 2000 de ani, neamul nostru romanesc consuma sare obisnuita, iar acum ni se interzice aceasta. Nici sarea grunjoasa nu este naturala 100%. Specialistii cunosc faptul ca "un regim alimentar normal contine iod in cantitati care depasesc necesarul pentru tiroida. Prea mult iod este tot atat de rau ca si prea putin. Ca si in cazul unor anumite vitamine, excesul este toxic si provoaca indeosebi dereglarea tiroidei. Este rational sa se ia orice supliment numai la indicatia speciala a medicului.
Se stie deja ca numerosi oameni au fost realmente imbolnaviti din cauza excesului de iod.
Excesul de iod provoaca cel mai adesea hipertiroidie, dar poate produce la fel de bine si hipotiroidie. Hipertiroidia se manifesta prin: cresterea pulsului, nervozitate, anxietate, irascibilitate, proasta dispozitie, insomnie, epuizare, pierderea in greutate. La copiii cu tiroida hiperactiva se pot observa: somn noctur deficitar si agitatie diurna, oboseala, relatii dificile cu membri familiei, cu prietenii si cu profesorii, nerespectarea disciplinei la scoala, incapacitate de concentrare prelungita a atentiei; copilul se supara usor, izbucnind in plans, trantind usi cand se infurie, este deseori recalcitrant, indispus si necooperant.
Specialistii recomanda evitarea urmatoarelor alimente nesanatoase:
- Conservele existente in comert;
- Alimentele instant (prafuri): supe, budinci, creme, sucuri, ceaiuri;
- Alimente tratate chimic cu arome si coloranti, indulcitori si alti aditivi alimentari;
- Sucurile artificiale (chiar si cele prezentate a fi naturale);
- Condimentele cu aditivi alimentari;
- Zaharul rafinat;
- Sarea iodata;
- Uleiul rafinat;
- Margarina;
- Mezelurile;
- Produsele din carne si supele din carne;
- Pestele din ape poluate;
- Alimentele prajite si afumate;
- Alimentele cu multe lipide (grasimi)
- Laptele praf;
- Dulceturile din comert;
- Ciocolata, bomboane, inghetata, prajituri din comert;
- Bauturile ambalate in recipiente de aluminiu;
- Alcoolul tratat chimic.
Multe produse alimentare contin urmatorii aditivi:
- E 950 (acesulfam potasiu), indulcitor artificial care afecteaza glanda tiroida;
- E 338 (acid fosforic), acidifiant folosit in bauturile racoritoare. Produce tulburari digestive;
- E 951 (aspartam) indulcitor artificial folosit la sucuri. Produce durere de cap, ameteala, greata, oboseala cronica, iritabilitate, spasme musculare, palpitatii, tahicardie, insomnie, anxietate, pierdere a memoriei,, tulburari de comportament;
- E 122 (azorubina) colorant rosu obtinut din gudron. Poate produce reactii alergice, mai ales la persoanele care sufera de astm;
- E 212 ( benzonat de potasiu) conservant care poate produce crize de astm si tulburari neurologice;
- E 211 (benzonat de sodiu) conservant folosit si pentru a masca gustul unor alimente de slaba calitate. Agraveaza astmul si poate provoca urticarie. Unii cercetatori il considera cancerigen.
- E 228 ( bisulfit de potasiu) conservant care produce crize de astm si tulburari intestinale
- E 120 (carmin) cororant rosu obtinut din insecte. Poate provoca hiperactivitate si eruptii cutanate.
- E 952 ( ciclamat) indulcitor care poate produce migrene. Este cancerigen;
- E 121 ( citrus red) colorant cancerigen. Se foloseste la colorarea cojii citricelor. Nu trece prin coaja dar daca se consma coaja este foarte periculos;
- E 312 (galat de dodecil) utilizat pentru prevenirea rancezirii grasimilor. Se foloseste la uleiuri, margarine, sosuri. Poate provoca modificari hematologice, tulburari nervoase, iritatie gastrica si cutanata;
- E 621( glutamat monosodic) potentiator de aroma folosit la condimente si praf de supa. Produce greata, dureri de cap, senzatie de arsura in ceafa si antebrate, astm, modificari ale ritmului cardiac, respiratie dificila. Experimentele efectuate pe animale au aratat ca E 621 duce la distrugerea neuronilor;
- E 414 (guma arabica) agent de ingrosare folosit la sucuri. Provoaca iritatia mucoaselor;
- E 412 (guma guar)  agent de ingrosare folosit la sucuri si inghetate. Provoaca greata, balonari si crampe;
- E 132 (indigotina) colorant albastru care poate produce greata, voma, hipertensiune arteriala, reactii alergice;
-  E 249 (nitrit de potasiu) si E 250 (nitrit de sodiu) conservanti si fixativi de culoare.Produc ameteli si dureri de cap. Sunt cancerigeni.
- E 555 (silicat de aluminiu si potasiu) folosit in sare, lapte praf si faina. Aluminiul este asociat cu dementa Alzheimer si cu tulburarile placentare din timpul sarcinii;
- E 110 (sunset yellow) colorant galben care produce rinita, congestie nazala, reactii alergice, dureri abdominale, greata, varsaturi, degradari cromozomiale, tumori renale;
- E 102 (tartrazina) colorant galben utilizat in industria textila. Se foloseste pentru colorarea dulciurilor, bauturilor, supelor, pestelui, mustarului. Poate provoca rinita, urticarie, crize de astm, hiperactivitate, distrugeri cromozomiale, tumori tiroidiene;
- E 954 (zaharina) indulcitor obtinut din toluen. Experimentele pe animale au dovedit ca este cancerigen.

Sursa: Editura Babel, Despre alimentatie.
Simona S.

Regional