Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Adevaratul Vinovat

Adevaratul vinovat


A fost odata, demult, tare demult, intr-un sat de la poalele muntilor, un brutar care era foarte renumit pentru painea pe care o facea. Intr-o zi, luand in mana o bucata de unt din cele sase pe care tocmai le cumparase in acea zi de la un taran din sat, i se paru cam usoara. Astfel ca imediat o lua si o cantari. Cand se uita la cantar, ce sa vezi?... in loc sa aiba un kilogram, asa cum ar fi trebuit, aceasta avea doar optsute de grame. Suparat nevoie mare, brutarul s-a si dus la judecatorie, sa-l denunte de taranul cel mincinos, care indraznise sa-l insele si sa fie imediat pedepsit.
Fiind adus in fata judecatorului, taranul s-a trezit amenintat de acesta:
- Este adevarat?...Ai vrut sa il inseli pe brutar? Ai mai vandut si altora unt care cantareste mai putin?....ca daca te faci vinovat de aceasta, te bag la inchisoare imediat, ai inteles?!
- Va rog sa ma iertati, domnule judecator, a zis taranul speriat, dar nu am vrut sa insel pe nimeni, sunt absolut nevinovat!
- Mincinosule!...cum indraznesti? a sarit brutarul din scaunul lui. Astazi dimineata am cumparat de la tine aceste bucati de unt, pe care le-am adus aici....uitati-le! le puteti cantari, domnule judacator, sa vedeti ca am dreptate. Iar pe acest hot mincinos, sa-l inchideti sa nu mai pacaleasca lumea!
- Este untul acesta al tau?.. este sau nu?...spuse judecatorul privind spre taran.
Taranul privi cu sfiala la judecator, putin incurcat...
- Da , domnule judecator, al meu este.
- Atunci inseamna ca e adevarat? La-i inselat pe brutar?
- Pai, nu chiar, spuse taranul, incercand sa se explice. Stiti, eu nu prea am bani, sunt mai sarac asa.... Din banii agonisiti intr-un an de zile nu am reusit sa-mi cumpar decat un cantar, dar pentru greutati nu mi-au mai ramas bani. Asa ca m-am gandit ca, in loc de greutate, sa pun o paine de-a brutarului pe un brat, pentru ca stiu ca aceea are un kilogram, iar pe celalalt brat, am pus bucata mea de unt. Acum, na, eu ce vina am ca painea brutarului nu are un kilogram, asa cum pretinde el?
Cand judecatorul auzi una ca asta, imediat a luat o paine de a brutarul si a cantarit-o.
- Asa este, painea ta, brutarule are doar optsute de grame. Deci tu esti adevaratul vinovat, si pe langa faptul ca tu insuti inselai oamenii, mai aveai si pretentia ca altul, care ar fi facut ca tine, sa fie prins si pedepsit.
 Sa-ti fie rusine, si pentru asta vei ajunge chiar tu la inchisoare!
 Cel care vrea sa insele pe altul, pe el insusi se amageste! Chiar daca oamenii din jurul tau, nu vede greseala ta, Dumnezeu este cel mai drept judecator si vei plati pentru ea intr-un fel sau altul. Dar de va fi descoperit si de oameni, cu atat mai mare va fi rusinea.
Nimic nu-l supara mai mult pe Dumnezeu decat cand judeci si pe deasupra mai si nedreptatesti pe cineva.

Regional