Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau Adevaratul Prieten

Adevaratul prieten

A fost odata, un baietan la vreo 24-25 ani pe care il chema Ionut. Si avea Ionut trei prieteni mai apropiati lui cu care isi petrecea ziua. Intr-o zi veneau ei de la piata unde vindusera niste saci cu graunte, si ii cam prinsese noaptea pe drum si pe deasupra, turna cu galeata din cer, de parca s-ar fi spart vreun nor. Si cum drumul era plin de gropi mari si denivelari, Ionut nu vazuse foarte bine balta cea mare din fata lui si calca drept in ea, alunecand si cazand  in mijlocul baltoacei.  Cei trei prieteni ai lui s-au distrat copios pe seama sa. Cand insa a pus mana jos, ca sa se ridice, simti ceva rotund pe fundul baltii. Desi era ud leoarca, si rusinat peste masura de patanie, mare ii fu bucuria cand scosese obiectul din apa. Un ban mare de aur ii stralucea in palma....
- Tii, ce noroc pe capul meu sa gasesc asa ban mare de aur intr-o balta din mijlocul satului....Baietii care erau cu el au cascat ochii cat cepele cand au vazut ce noroc a avut Ionut. Si fericit nevoie mare s-a dus topaind spre casa, nebanuind cine l-ar fi putut pirde. A doua zi dimineata, Insa, s-a dus la politie , cel mai mare bogatan din sat sa depuna plangere ca ii s-a furat o gramada de bani. Cautand politia de la un capat la altul al satului, a gasit la Ionut banul de aur. In zadar a incercat acesta sa le explice ca banul fusese de fapt gasit, pentru ca bogatanul avea influenta mai mare si el spunea ca i-au fost furati. Astfel ca Ionut s-a trezit acuzat de o fapta pe care nu o comisese. Pentru a scapa de inchisoare, singurii care il puteau salva erau cei trei prieteni ai sai care au fost de fata cand s-a intamplat sa gaseasca banul de aur, si care daca ar fi depus marturie si ar fi spus adevarul, l-ar fi scos din bucluc. S-a dus el la cei trei amici ai sai, si i-a rugat sa mearga cu el in ziua urmatoare, sa depuna marturie pentru el.
 A doua zi, insa, cand s-a dus la primul sau prieten, care il crezuse si cel mai de incredere, acestuia i s-a facut frica si s-a scuzat ca nu mai poate veni. Ionut nu-si pierduse speranta s-a dus la cel de-al doilea prieten, cu gandul ca poate acesta, si el de incredere, va avea curaj sa spuna cum s-au petrecut lucrurile. Acesta si-a facut putin curaj si l-a insotit. Insa la usa tribunalului, i s-au inmuiat genunchii si scuzandu-se a facut cale intoarsa, lasandu-l pe acesta din nou singur.
A plecat Ionut suparat dupa cel de-al treilea prieten. In acesta nu prea avea incredere, contase cel mai putin pe el pentru ca era mai retras. Dar al treilea s-a dovedit a fi si cel mai curajos. Venind in fata judecatorului, acesta a povestit in de-amanunt cum se intamplase si l-a salvat pe Ionut, redandu-i libertatea.
Asa cum a patit Ionut, la fel se poate intampla cu oricare dintre noi. Insa cei trei prieteni pe care ii avem in viata si ar putea spune despre noi si despre adevarata noastra fata, sunt bunurile materiale, pe care noi ne bazam atat de mult, rudele noastre si faptele cele bune pe care le-am facut de-a lungul vietii. Insa, atunci cand murim, realizarile si averile noastre, oricat de mari si importante ar fi, raman aici, fara sa ne poata ajuta in vreun fel cu ceva. Rudele noastre, care ne-au iubit ce-i drept in timpul vietii, ne urmeaza... insa doar pana la goapa, ramanand in aceasta lume, mai departe. Doar faptele bune, al treilea prieten, pe care ne bazam cel mai putin, sunt cele ce ne urmeaza dincolo de moarte, demonstrand in fata lui Dumnezeu adevarul depre sufletul nostru.
De aceea, adevarata valoare a unui om sunt faptele lui bune pe care le-a facut de-a lungul vietii sale.

Regional