Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 9 Februarie Sfantul Mc. Nichifor

9 februarie Sfantul Mc. Nichifor

Sfantul Nichifor  a fost un om din patura de jos a societatii si a trait pe vremea imparatilor Valerian si Galin. Si avea un bun prieten care era preot al Bisericii crestine, Sapriciu, dar care din inividie a inceput a-l ura pe Sfantul Nichifor. Astfel ca atunci cand Sapriciu a fost prins si supus supliciilor de catre inchinatorii idolilor, Sfantul a trimis la el mijlocitori cu mesaj de iertare din partea lui, insa acesta nu a vrut sa primeasca rugaciunile lui. Pe ultimul drum, cand idolatrizatorii il duceau pe Sapriciu sa il omoare, Sfantul Nichifor a cazut la picioarele lui, cerandu-i iertare. Amintindu-i de legile lui Hristos privind dragostea, Sapriciu nici in ultima sa clipa nu l-a ascultat, iar dusmanii chinuindu-l si Dumnezeu luind mana Lui protectoare pentru ca nu a vrut sa implineasca acesta porunca, i-a luat harul rabdarii si acesta indata a primit convertirea la credinta idoleasca. Sfantul Nichifor, vazand ca acesta a cedat, s-a predat calailor, marturisind credinta lui crestina si dragostea pentru Hristos, si asftel, din porunca imparatului acesta a fost ucis prin taierea capului cu sabia.

 Tot astazi Biserica Ortodoxa, pomeneste pe cuviosului parintele nostru Roman Cilicianul.
Sfantul Roman era din neam cilician din cetatea Rososului. S-a retras si s-a nevoit in Antiohia, intr-o margine inafara cetatii intr-o coliba pe care el insusi si-a construit-o. Viata lui era una aspra lipsita de confortul obisnuit timpurilor. Nu avea lumina de lumanare sau foc. Hrana lui o constituia o bucata de paine cu sare, iar bautura ,apa de izvor. Hainele sale erau facute din par de capra si avea podoaba capilara lunga pana la calcaie. Insa era bogat sufleteste si multe daruri primise de la Dumnezeu inclusiv acela de a vindeca diferite boli dintre cele mai grave, iar femeile sterile, prin rugaciunile lui la Dumnezeu dobandeau copii.
 Si mult dar i s-a dat lui de la Dumnezeu: ca a vindecat multe boli grele si multe femei sterpe prin rugaciunile lui au dobândit prunci. Si astfel bine nevoindu-se a adormit în pace. Astfel Sfantul Roman a trait in acea cascioara facand nevointa aspra din dragoste de Hristos si ajutandu-si semenii, a murit la o varsta inaintata.

 Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe: Sfintii mucenici Marcel episcopul Siciliei, Filagriu episcopul Ciprului si Pangratiu episcopul Tavromeniei.
Acesti Sfinti au fost ucenicii Sfantului apostol Petru, si au trait in timpul lui Iisus. Inca de cand Acesta umbla pe pamant si mari minuni facea, auzind Marcel de El a plecat din Antiohia la Ierusalim sa-L caute. Cu el a venit si Pangratiu. Dupa Inaltarea Domnului nostru Iisus Hristos, acesta din urma l-a intalnit pe Sfantul Petru si l-a urmat. Dupa un timp Sfantul Petru l-a hirotonisit episcop al Tavromeniei si fiind slujitor al lui Hristos, elenii l-au ucis pe ascuns. Marcel a fost si el facut episcop al Siciliei, pe multi reusind sa-i converteasca la crestinism. Filarigiu, de asemeni devenind arhiereu al Ciprului, si studiind in acele locuri in numele lui Hristos, multe chinuri a indurat murind muceniceste in numele adevaratei credinte a lui Hristos.

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional