Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 8 Martie Sfantul Teofilact

8 martie Sfantul Teofilact

Sfantul Teofilact era de origine din Rasarit. Si a trait in timpul imparatului Constantin si mama sa Irina. De mic copil a iubit credinta si viata curata, petrecand-o cat mai aproape de Dumnezeu si de invatatura Lui. Dupa o perioada, cand Teofilact a crescut aplecat din locurile natale la Constantinopol. Acolo, nu dupa mult timp s-a intalnit cu Sfantul Tarasie care in acele vremuri era mare slujitor al palatului regal, primind si el un loc in slujba lor.
Cand Sfantul Tarasie a fost ales in scaunul patriarhal al Constantinopolului, in locul lui Pavel Cipritul care s-a retras de buna voia, Sfantul Teofilact impreuna cu prietenul sau Mihail l-au ajutata pe noul patriarh sa ridice o sfanta manastire langa intrarea la Marea Neagra, si pentru aceasta fapta buna, pe langa multe altele, drept rasplata, Tarasie l-a hirotonit calugar, iar mai tarziu vazand virtutiile lui Teofilact si a lui Mihail i-a chemat sa locuiasca in acea manastire. Dupa scurta vreme Mihail a fost ridicat la rangul de episcop in cetatea Sinaidei, iar Sfantul Teofilact a fost  si el ridicat la rang de episcop in cetatea Nicomidia.
prin ravna pastoriei sale, Sfantul Teofilact a stralucit prin facerea de fapte bune: purtand de grija saracilor, ridicand spitale si case de adapost pentru cei starini calatori, iar pe bolnavi insusi Sfantul le purta de grija si ii cerceta si tamaduia. Dupa nouasprezece ani in arhierie, Sfantul Trasie a murit, in locul sau venind ca patriarh Nichifor cel intelept, iar in scaunul imparatesc avenit Leon Armeanul, care a pornit un nou val de prigoana asupra crestinilor.
Adunand pe cei mai de seama arhierei, patriarhul Nichifor :
Iosif al Tesalonicului, Mihail al Sinadelor, Eftimie al Sardelor, Emilian al Cizicului si pe Sfantul Teofilact, a mers  inaintea imparatului, incercand sa-i imblanzesca ostilul sau comportament fata de crestini, pentru a nu face tulburare in Biserica. Dar luand in deradere toate cele spuse de Sfinti, sustinea ca adevarata credinta nu este cea in Hristos. Toti ceilalti au tacut doar Sfantul Teofilact i-a spus imparatului ca toata aceasta negare a lui Dumnezeu  se va intoarce asupra lui si il va nimici fara sa aiba scapare. Auzind imparatul aceste vorbe s- a maniat si in erezia lui aporuncit sa fie aruncati in exil toti acei episcopi. Astfel Sfantul Nichifor a fost exilat in insula Tasos, Mihail, in Eudochia, si Sfantul Teofilact, langa mare, in Strovilon.
In acele locuri, Sfantul a mai trait timp de treizeci de ani, rabdand toate cu multa rabdare si credinta nestavilita.
Dupa o vreme de la moartea acestuia la tronul imparatie a urmat imparateasa Teodora impreuna cu preasfintitul patriarh Metodie, care au ridicat din nou Ortodoxia si ridicand mostele Sfantului Teofilact au fost aduse cu mare cinste in biserica zidita de el, in Nicodimia.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai pomeneste si : Sfantul Pavel Mărturisitorul, din Plusiada, Sfantul apostol Ermis, Sfantul mecenic Dion, Sfantul Dometie

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.

Regional