Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 8 Februarie Sfantului Mucenic Teodor Stratilat

8 februarie Sfantului Mucenic Teodor Stratilat

Sfantul Teodor era de origine din Evhaita si locuia in Iracleea, langa Marea Neagra. A trait in vremea impartului Liciniu. Fiind o persoana de o intelepciune deosebita care stia prin cuvinte sale sa aline suferinta oamenilor sau sa bucure auzul ascultatorilor sai, multi il doreau de prieten. Insusi imparatul s-a imprietenit cu Sfantul Teodor, cu toate ca stia ca nu este un inchinator la idoli ci un iubitor de Hristos. Odata imparatul Liciniu a trimis din Nicomidia cativa barbati, de rang asemanator cu Sfantul Teodor sa il aduca pe acesta inantea lui dar cu mare cinste. Insa Teodor a trimis raspuns prin acestia ca ar fi mai normal ca insusi imparatul sa vina la el , dimpreuna cu cei mai mari zei ai lui. Primind raspunsul Sfantului acesta a pornit imediat spre el in Iracleea. Pentru viata lui curata Dumnezeu l-a inzestrat pe Sfantul Teodor cu darul previziunii, astfel ca,el a vazut dinaite venirea imparatului si i-a iesit in intampinare calare pe cal, cinstindu-l cum se cuvine. Dar cu toate acestea imparatul a incercat sa-l influenteze pe Sfantul Teodor si sa-l determine sa aduca si el jertfe idolilor lui dar el, cerandu-i de la bun inceput sa vina cu cei mai mari zei ai lui, dandu-i de inteles ca ar vrea sa li se inchine, el a luat zeii de argint si de aur, si la miezul noptii i-a sfarmat in bucati mici si i-a impartit celor nevoiasi. Dimineata, Maxentiu Comentarisie l-a instiintat pe imparat ca a vazut capul zeitei Artemida la un sarac din zona. Suparandu-se de acest gest din partea lui Teodor, imparatul a dat porunca sa fie prins si adustelui. Dupa acest episod au inceput o serie de torturi cumplite pentru Sfantul Teodor, iar apoi inchis, cu picioarele in butuci, unde a stat flamand timp de sapte zile, dupa care, din nou chinuit pironit pe cruce, in vazul tuturor, dar pe care Sfantul le indura cu multa rabdare, nepierzandu-si credinta in Dumnezeu. Dupa exemplul Sfantului, inca alti optzeci si cinci de oameni, impreuna cu mai marele lor Chestiu, s-au convertit la crestinism. Cu totii au murit, iar la sfarsit si Sfantul Teodor si-a pierdut viata. Deoarece incepuse lumea din cetatea sa faca mare valva, incercand sa-l impiedice pe Liciniu sa faca acest gest, insa Teodor i-a linistit pe toti si si-a implinit calea sa muceniceasca prin taierea capului cu sabia. Moastele Sfantului Teodor au fost duse din Iracleea in Evhaita si asezate in locasul parintilor sai, din indemnul mucenicului sau Avgar care i-a fost tahigraf. Acesta i-a scris toata istoria muceniciei Sfantului, relatand pe larg intrebarile si raspunsurile care au fost adresate atunci, a descris multimea chinurilor prin care a trecut, precum si marele ajutor pe care l-a primit de la Dumnezeu.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai praznuieste si pe Sfintul Prooroc Zaharia, Sfintii mucenici Nichifor si Stefan, Sfintele surori Maria si Marta, care au murit muceniceste rastignite pe cruce, Cuviosul mucenic Licarion, Sfantul Filadelf, Policarp si Macarie.
 "Sfantilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional