Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 7 Martie Cei Sapte Sfinti Mucenici

7 martie Cei sapte Sfinti mucenici

Cei sapte Sfintii mucenici, episcopii Chersonului au trait in anul saisprezece in timpul imparatului Diocletian. In acele timpuri episcop al Ierusalimului a fost Hermon, care a trimis diferiti episcopi sa predice din Cuvantul lui Dumnezeu. In acest mod, cei sapte episcopi: Agatodor, Eretie, Vasilevs, Capiton, Efrem, Evghenie si Elpidie, au facut a scultare de acesta mergand in tinutul tauroscitilor. Astfel Vasilievs a ajuns in Cherson si Efrem in Scitia. Sfantul Vasilevs ajungand in acea cetate si incepand sa vorbeasca despre crestinism si credinta in Hristos, acestia l-au considerat ca pe un stricator de traditie. Pentru aceasta l-au prins si l-au batut crunt, dupa care l-au alungat din cetate. Retragandu-se in pestera numita Perteron, petrecand si impartindu-si inima in doua, pe o parte bucurandu-se ca sufera pentru dragostea lui Hristos, iar pe cealalta parte intristandu-se  si necajindu-se pentru ratacirile si impietririi inimilor semenilor sai.
Dupa o vreme in care s-a nevoit in post si rugaciune in acea pestera, cei din cetatea Cherson l-au rechemat pe Sfant, deoarece copilul conducatorului cetatii a murit si dupa ce l-au ingropat, sufletul pruncului s-a aratat rudelor in vis si le-a spus ca daca vor sa reinvie, sa-l cheme pe Sfantul cel strain care a  fost neindreptait de oamenii locului si sa se converteasca la credinta lui, induplecandu-l sa se roage pentru el. Astfel Sfantul Vlasilevs ajungang la mormantul copilului s-a asezat in genunchi si udand mormantul cu aghiazma s-a rugat lui Dumnezeu, in fata tuturor inviind copilul mort, iar parintii impreuna cu toate rudele si o parte din cunostinte s-au botezat in credinta crestina. Au ramas insa si o buna parte care neincrestinandu-se si maniindu-se de aceste lucruri, l-au prins pe Sfant si l-au tarat pe toate ulitele si drumurile pana acesta a murit.
Sfantul Efrem, fiind si el trimis in cetatea Scitia unde erau multi inchinatori la idoli,predicand despre crestinism si Hristos a fost arestat, chinuit si in final a fost ucis prin taierea capului cu sabia.
La Cherson, dupa moartea lui Vasilevs, au fost trimisi de episcopul Ierusalimului in locul lui, alti trei episcopi pentru a predica despre Hristos: Elpidie, Agaton si Evghenie. Dar si acestia au fost prinsi de inchinatorii idolilor din acea cetate, legati, batuti crunt si apoi omorati, la exact un an de la moartea celor doi Sfinti dinaintea lor, pe data de sapte martie. La cativa ani de la aceasta muceniceasca moarte, episcopul Ierusalimului a trimis din nou, un alt mesager a lui Hristos, pe Eterie. Dar acesta vazand rautatea poporului din acea cetate a plecat spre imparatul Bizantului pentru a-i prezenta situatia din acele locuri. Fiind inteles de imparatul romanilor Constantin Cel Mare, care era un bun crestin, toti paganii din zona au fost alungati, fiind adusi in loc crestini cu frica si dragoste de Dumnezeu. Dorind Sfantul sa se reintoarca in Bizant pentru a-i multumi marelui Constantin, pe drum a fost prins de pagani si aruncat in Duntre, unde a si murit in aceeasi zi de sapte martie. Dupa moartea Sfantului, cei din Cheston au trimis soli la imparat si de la el a fost trimis ca episcop pe Capiton, insa si pe acesta paganii l-au prins si i-au poruncit ca sa le arate si lor semne dumnezeiesti, aprinzand unul din cuptoarele lor si spunandu-i sa intre acolo si sa iasa apoi viu si nevatamat. imbracandu-se episcopul in hainele sale episcopale a facut semnul crucii si a intrat in cuptor. Dupa o vreme  a iesit de acolo teafar fara nici o urma de arsura, Vazand paganii aceasta minune s-au speriat si pe loc s-au convertit la crestinism botezandu-se in credinta lui Hristos.

Tot astazi Biserica Ortadoxa mai  pomeneste si pe: Sfinţul Nestor şi Arcadie, episcopii Trimitundei, Sfantul Pavel cel simplu, invatacelul Sfantului Antonie cel Mare, sfantul Efrem

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.

Regional