Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 7 Februarie Sfantul Partenie, Episcopul Lampsaculu

7 februarie Sfantul Partenie, episcopul Lampsaculu

Preacuviosul parintele nostru Partenie, a fost fiul lui Hristofor care era diacon la biserica din Melitopole si a trait in timpul imparatului Constantin cel Mare. Desi nu a fost un mare carturar la inceput, incerca  totusi sa recupereze prin orice gen de lucrare facand-o din suflet. De multe ori pescuia, iar pestele prins il dadea in dar tututror celor care ii cereau. Datorita evlaviei sale Dumnezeu l-a rasplatit dandu-i darul de a alunga demonii din oameni si de a vindeca suferintele trupesti, in special boala care macina omenirea contemporana, cancerul.
Invatand mai apoi carte cu multa pasiune, si daruire, episcopul Melitopolei, Filip, l-a hirotonit preot, iar mai apoi episcop al Lampsacului, de catre mitropolitul Cizicului, Ahile. Dumnezeu i-a dat daruri spirituale de mult pret: acela de a face minuni prin rugaciunile sale si de a prooroci despre viitor.

Tot în aceasta zi, Biserica sarbatoreste si pe cuviosului parintelui nostru Luca cel din Elada.
Sfantul Luca s-a nascut in Elada, insa parintii sai erau originari din insula Eginei, iar, dupa ce au fost ocupati de agareni, acestia,  s-au mutat in Elada. De mic a fost un mare postitor, nemancand carne, oua si branza. Mancarea si bautura lui constituind-o painea de orz, lugumele si apa. Cea mai mare fericire a sa era sa hraneasca pe cei flamanzi si sa daruiasca celor goi imbracaminte, chiar daca asta ar fi insemnat sa dea propria haina, intorcandu-se acasa gol. Cand Sf Luca se ruga, se ridica de la pamant si plutea la cativa centimetri in aer.
Nu dupa mult timp Sfantul Luca s-a calugarit ducand o viata curata, in post aspru si rugaciune. Indurand multe chinuri si ducandu-le cu multa rabdare pana la capat.
Mergea pe tarmul marii dintr-un capat in altul al acestuia facand minuni prin rugaciunile sale si convertind pe multi la credinta crestina. Dupa un timp  Sfantul Luca s-a retras in muntele Stir unde a mai trait timp de sapte ani, prevestind tuturor despre moarte sa, care s-a si adeverit.

 Pomenirea Sfintilor slujitori 3003 Mucenici, si a celor patru Mucenici din Nicomidia.
Acesti  Sfinti mucenici erau slujitorii celor patru demnitari, care au arestat din porunca împaratului pe Sfantul Petru, episcopul Alexandriei, si l-au omorat taindu-i capul. Dupa moartea Sfantului, acestia au inceput sa creada in Dumnezeu si s-au convertit la crestinism impreuna cu familiile lor, ei insasi suferind mai apoi moarte muceniceasca pentru noua credinta in Hristos. Mergand impreuna cu nevestele, copii si pruncii lor, de buna voie in fata imparatului Diocletian, marturisind depre noua lor credinta, si nesmintindu-i nici un fel de amenintare, au murit, fiind taiati cu sabia de catre ostasii imparatului.

 Tot astazi biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe cei sase Mucenici din Frigia, care au murit aruncati in foc, Preacuviosul parintele nostru Aprion, episcopul Ciprului, Preacuviosul parintele nostru Petru, care s-a nevoit in Monovata, Sfantul Teopempt si a celor ce erau impreuna cu el.

" Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne pe noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional