Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 6 Martie Cei Patruzeci Si Doi De Mucenici

6 martie Cei patruzeci si doi de mucenici

Cei patruzeci si doi de sfinti erau de origine din Asisia Mica- Galacia, din orasul Amorea. In timpul unui razboi dintre saraceni si Imparatul Bizantului Teofil, acesta a reusit sa ocupe orasul din cauza comandantului armatei saracenilor,Baditses, care a tradat oastea sa. Astfel impreuna cu alti oameni au fost capturati si cei patruzeci si doi de generali si dusi in Siria. Timp de sapte ani au stat in inchisoare timp in care au tot incercat sa-i determine pe cailalti captivi sa renunte la credinta crestina si sa se converteasca la islamism. Nimeni din crestini nu a cedat insistentelor acestora, rezistand tuturor tentatiilor sau amenintarilor. chinuindu-i crunt pentru a obtine ce isi doreau, soldatii nu au reusit sa-i determine pe nici unul din ei sa renunte la credinta in Hristos, astfel ca paganii au decis sa-i ucida, cu gandul ca macar in fata mortii acestia se vor speria si voe renunta la crestinism.
In cele din urma, vazand ca nimic nu-i clinteste, marturisind despre Hristos ca este una dintre cele mai vii dovezi ale Crestinatatii, iar Mahomed doar o nascocire, autoproclamandu-se profet, insa fara nici un argument real.
Incercara mai intai cu soldatul Teodot spunandu-i ca ce fel de crestin este el daca a renuntat la haina de preot si s-a facut soldat, ucigand alti oameni, si cum mai putea el sa spere la mila si dragostea lui Hristos al lui, daca de buna voie il parasise si ca mai bine il accepta pe Mahomed. Dar contracarand ideile musulmanilor, Teodot a spus ca el nu a renuntat la Hristos, ci s-a dezbracat de haina preoteasca pentru ca se simtea nevrednic de asemea functie, si de aceea ca sa-si spele pacate isi jertfeste propriul sange pentru El.
Vazand ca nimic nu-i determina sa renunte la credinta lor, rand pe rand i-a ucis taindu-le capul si aruncand tupurile in raul Eufrat. Fiecare Sfant in functie de caracteristica sa puternica de care au dat dovada sunt pomeniti la Sfanta Liturghie: Teodor, Intrutotul Binecuvantat, Vasois cel puternic, Teofil cel Minunat, Constantin cel Nepretuit, Calist cel Neinfrant.

Tot astazi Biserica Ortodoxa, mai pomeneste si pe Cuviosul parintele nostru Arcadiu.
Inca de foarte tanara, Sfantul Arcadiu a ales viata sihastreasca, nevoindu-se in post si rugaciune. A trait in vremea imparatului Constantin cel Mare si a locuit in Cipru. Sfintii Iulian Doctorul si Sfantul Eubol , care au murit martiric in vremea imparatului Iulian Apostatul, l-au avut ca invatator pe acest mare Sfant Arcadiu. Plangand moartea discipolilor lui, le-a luat sfintele moaste si le-a ingropat cu mare cinste. La scurt timp dupa aceasta, Sfantul Arcadiu a murit.

Tot astazi se mai sarbatoreste si : Sfantul cuvios Isihiu, care a avut darul facerii de minuni, Marele cuvios Maxim, care a murit martiric ucis cu pietre, Sfantul Eufrosin care a murit fiind obligat sa bea apa oparita, pomenirea aflarii Sfintei Cruci si a piroanelor cu care Iisus Hristos a fost strapuns, de catre Sfanta Elena, mama binecredinciosului imparat Constantin cel Mare si Sfintii Iulian si Evul.

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.

Regional