Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 6 Februarie Sfantul Vucol, Episcopul Smirnei

6 februarie Sfantul Vucol, episcopul Smirnei

Sfantul Vucol a fost de mic un bun crestin, astfel Sfantul Ioan de Dumnezeu Cuvantatorul, vazandu-l un om vrednic,  iubitor de Hristos, l-a hirotonit episcop al Bisericii din Smirna, Sfantul Vucol stiind sa-i intareasca pe crestini prin cuvintele sale pline de intelepciune. Inante de a muri, acesta a lasat ca succesor in locul sau pe fericitul Policarp. Trupul sau a fost ingropat, intr-un loc unde a crescut un copac facator de minuni, tamaduind bolile credinciosilor ce se apropie de el.

Astazi si pomenirea Sfantului mucenic Iulian.
Sfantul Iulian era din cetatea Emesa. Il facea pe doctorul, avand grija de trupurile crestinilor dar mai ales de sufletele lor. In timpul imparatului Numerian, episcopul Silvan, diaconul Luca, si psaltistul Mochie, au fost prinsi de prigonitorii crestinilor si osanditi sa fie sfasiati de fiare. In timp ce ii ducea spre locul de osanda l-au intalnit si pe Sfantul Iulian scare a fost capturat si acesta ,supunandu-l la chinuri groaznice: i s-au batut piroane in maini, picioare si cap si inchis intr-o pestere si lasat acolo sa moara.

 Sfintii mucenici, Fausta, Evilasiu si Maxim.
Sfanta Fausta facea parte dintr-o familie de buni crestini, bogati, a carei avere, dupa moartea lor i-au ramas acesteia. Traind pe vremea imparatului Maximian si auzind acesta despre ea, a trimis la ea un oarecare Evilasiu, un mare senator al vremii sa incerce sa o determine sa renunte la credinta ei, iar in cazul in care Fausta nu accepta sa o arunce in mare. Chinuind-o si aplicand toate metodele pe care le stia pentru a-i schimba credinta, si vazand ca nimic nu o atinge, reusind de fiecare data sa scape din ele in chip minunat, si vazand  multimea minunilor pe care Sfanta le facea, el insusi a renuntat la idoli si s-a inchinat lui Hristos. Al doilea care a fost trimis sa incerce sa o converteasca pe Fausta, a fost eparhul Maxim. Dar desi Maxim a facut acelasi lucru ca si Evilasiu, si acesta chinuindu-i pe amandoi, la fel ca si prima data, s-au vindecat in chip minunat, prin rugaciunile pe care le facea Sfanta catre Dumnezeu, si acesta a inceput a intelege adevarul si a se inchina lui Hristos. Cei trei au murit de buna voie, pentru credinta lor crestina, in cazanul ce fierbea pe foc, din porunca imparatului.

 Sfantul Varsanufie , Marele Batran, si ucenicul sau Cuviosul Ioan " Proorocul"
Acesti doi Sfinti, au trait in timpul imparatului Iustinian I, in secolul al VI-lea, in manastirea lui Seridus, langa orasul Gaza, in Palestina. Sfantul Ioan, ucenicul Sfantului Varsanufie a trait langa acea manastire timp de optsprezece ani, ducand o viata in post, rugaciune si tacere, avand darul inaintevederii, de unde si numele de "Profetul".
Acesti doi mari Sfinti, toata viata lor au incercat sa dea un exemplu de viata curata si duhovniceasca, iubind si ajutand oamenii, indrumandu-i pe calea cea dreapta. Dovada acestui fapt ramanand scrierile despre ei. Sfantul Ioan a proorocit multe lucruri care mai tarziu s-au si adeverit, printre care si data mortii sale, pe cand Sfantul Varsanufie a trait o viata mai tacuta, refuzand in ultima parte a vietii sa mai dea raspunsuri oamenilor, fiind considerat unul din putini pentru care Dumnezeu mai tinea lumea, de aici si i-au dat denumirea de "Marele Batran". In anul 540 acesta a murit in chip minunat. Acesti doi Sfinti au lasat drept mostenire: Indreptarul de viata spirituala cu raspunsuri la intrebarile discipolilor. In raspunsurile lor, multi crestini contemporani, si-au gasit raspunsuri la intrebarile lor.

Tot astazi Biserica Ortodoxa pomeneste si pe: Sfantul Ioan din Lico si Sfantul Fotie.

"Sfintilor Parintilor nostri rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional