Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 5 Martie Sfantul Conon

5 martie Sfantul Conon

Sfantul Conon a trait in timpul Sfintilor apostoli. Tatal sau se numea Nestor si mama sa    Nadia si au trait intr-un sat numit Vidani, in Isauria. Cand Conon a crescut si i-a venit vremea casatoriei, parintii sai l-au insurat, insa el fiind foarte evlavios, i-a propus sotiei sale sa traiasca in curatenie toata viata. Se spune ca insusi Arhanghelul Mihail l-a invatat tainele credintei in Hristos, botezandu-l in numele Sfintei Treimi si impartasindu-l cu Precuratele Taine, dandu-i in acelasi timp harul facerii de minuni. Dupa ce sotia sa Ana l-a urmat pe Sfant, respectandu-i dorinta de a trai in feciorie, Conon i-a convertit pe parintii lui la crestinism, induplecandu-l chiar pe tatal sau Nestor, sa sufere si sa indure mucenicia pentru Hristos. Pe multi inchinatori l-a idoli i-a determinat sa se converteasca la crestinism si sa iubeasca adevarata religie in Hristos. Cand dregatorul Magnus a pornit prigoana impotriva crestinilor, Sfantul Conon a fost arestat, fiind si supus la numeroase chinuri, fiind batut cumplit. Auzind de prinderea Sfantului, multimea a alergat pentru a-l scoate din mainile dregatorului, dezlegandu-l si eliberandu-l, stergandu-i ranile si ducandu-l in casa, unde a mai trait timp de doi ani.

Tot astazi Biserica Ortodoxa, mai pomeneste pe Sfântul mucenic Conon, grădinarul.
Sfantul Cocon era ca origine din Nazaretul Galileii, si a trait in timpul imparatului Decius. Plecand din locurile sale natale a venit in cetatea Pamfiliei numita si Mandron si si-a facut o gradina in locul numit Carmela, ingrijind-o si hranindu-se din cele ce punea in pamant. Era un om foarte curat cu inima si cinstit astfel ca atunci cand hulitorii crestinismului au venit dupa el sa-l aresteze, gasindu-l pe camp la treburi si vorbindu-i, acesta s-a inchinat lor, smerindu-se din tot sufletul. Dupa ce a aflat motivul pentru care acei oameni venisera la el, spunandu-i ca Pubius aresteaza toti crestinii, acesta s-a predat de buna voie mergand in fata dregatorului, infruntandu-l si neimplinind dorinta acestuia de a se inchina idolilor. Pentru acest act de indrazneala, i-au fost batute in talpi piroane de fier si obligat sa mearga pe ele inaintea unui car. Iesind astfel in fara acelui car, a cazut in genunchi si cu rugaciuni la cer, Dumnezeu i-a luat sufletul.

Tot astazi se face pomenirea preacuviosului părintelui Marcu monahul.
Sfantul Marcu a fost un mare iubitor de Hristos, studiind mereu din Sfintele Scripturi si nevoindu-si trupul cu mult post si rugaciune, ajungand astfel la treapta cea mai inalta a desavarsirii. Despre viata Sfantului Marcu se poate citi si in primul volum din Filocalia romaneasca, scrieri ramase de la el, in care putem intalni cuvinte de mult folos duhovnicesc. Dumnezeu i-a dat acestuia pentru ravna si dragostea, harul facerii de minuni. Una dintre acestea fiind aceea ca: intr-una din zile, pe cand Sfantul se afla intr-o curte, a venit la el o hiena salbatica aducand impreuna ea pe cu puiul ei care era orb, rugandu-l pe Sfant in chip umil sa-i vindece puiul. Rugandu-se Sfantul pentru acel pui de hiena sa afle vindecare, scuipand asupra ochilor puiului, pe data acesta si-a recapatat vederea. Drept rasplata, peste cateva zile, hiena i-a adus Sfantului Marcu o piele mare de berbec pentru binele facut. Dar Marcu nu a primit darul pana cand hiena nu i-a promis ca din acel moment nu va mai manca oile saracilor. Sfantul Marcu era o fire extrem de miloasa atat pentru animale dar mai ales pentru semenii sai si atat de  mare era curatia lui incat, preotul manastirii marturisea sub juramant ca el niciodata nu l-a impartasit pe  calugarul Marcu deoarece un inger venea si-l impartasea, vazandu-i-se doar mana de la cot in jos, tinand lingurita din care il impartasea pe Sfant. La varsta de patruzeci de ani, Sfantul Marcu a plecat in pustie, unde a trait timp de saizeci de ani. In acest chip a petrecut Marcu, departandu-se de toate cele lumesti, iubind pe Hristos si fiind foarte luminat de Dumnezeu.
 
Tot astazi se mai pomenesc si: Sfantul mucenic Evloghiu din Palestina, Sfantul Evlampiu, Sfantul mucenic Arhelau, Sfantul Ioan Bulgarul.

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.

Regional