Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 5 Februarie Sfanta Agata

5 februarie Sfanta Agata

Sfanta Agata era din insula Sicilia, cetatea Panormos. Era de o frumusete rara si avea un suflet bun si nevinovat. De asemenea era foarte bogata fiind din neam ales.
Dregatorul Cvintian, pe vremea imparatului Dacius, auzind de tanara fecioara ca este crestina, a incercat sa ii schimbe credinta, dand-o mai intai unei femei necredincioase, Afrodisia, care sa aiba influenta asupra ei. Dar Agata era tare in credinta, preferand sa moara decat sa renunte la credinta ei in Hristos. Pentru aceasta indrazneala, ea a fost supusa unor mari chinuri, iar apoi aruncata in inchisoare unde a si murit. Se zice ca pe mormantul Sfintei Agata, un inger a adus o lespede unde au fost scrise cuvinte marete la adresa Sfintei, despre cugetul ei cuvios, despre mantuirea patriei, iubirea si cinstea primita de la Dumnezeu.

Tot astazi, Biserica Ortodoxa, pomeneste pe Sfinta Mucenita Teodula.
 Un oarecare barbat, Pelagiu, a fost trimis in Cetatea Azavei, in vremea imparatilor Diocletian si Maximian, pentru a incepe prigoana impotriva crestinilor. In cele timpuri de razboi declarat impotriva crestinatatii, a fost capturata si Sfanta Teodula si judecata de Pelagiu. Dar nerenuntand la credinta in Hristos, ba mai mult decat atat, o marturisea din tot sufletul tuturor, aceasta a fost spanzurata cu parul de un chiparos si cu niste tarusi de fier inrositi in foc i-au strapuns sanii. Strigand catre dregatorul care o chinuia ca ar vrea sa-i cunoasca dumnezeii lui, a fost coborata si trimisa in templul lui Adrian, foarte renumit in acele vremuri. Pentru a demonstra ca religia si credinta lor este una falsa, Sfanta Teodula, intrind in templu, a suflat peste statuia lui Adrian si aceasta s-a daramat si s-a spart in trei. Iesind din templu i-a spus dregatorului sa intre si sa-l ajute pe dumnezeul lui, Adrian, deoarece a cazut si s-a sfarmat. Vazand statuia sparta pe jos a inceput a se vaita. Afland imparatul ce s-a intamplat in templu, a dat porunca, daca intr-adevar statuia este sparta, sa fie pedepsit dregatorul si dat sa fie sfasiat de fiare. Auzind ce va pati daca se va afla ca statuia este sfarmata, dregatorul a ingenunchiat in fata Teodulei si plangand a rugat-o sa nu il lase si sa se roage Dumnezeului ei sa faca minune si sa refaca statuia zdrobita. Si daca toate acestea se vor intampla, el insusi se va converti la crestinism. Sfanta Teodula, rugandu-se lui Dumnezeu, pe loc s-a reintregit si s-a asezat la locul ei ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cand trimisul imparatul a vazut statuia intreaga, intorcandu-se i-a dat vestea imparatului, iar acesta a poruncit dregatorului sa o chinuie pe Sfanta Teodula si sa o omoare cumplit.
Implinind porunca imparatului, seria schingiuirilor pentru Sfanta Teodula a reinceput, fiind din nou intepata cu fiare inrosite in foc. Dar Sfintei nu-i pasa, iar dregatorul se enerva si mai aprig. Un om oarecare, numit Komentarisie a cerut  voie acestuia sa incerce el sa o determine pe Teodula sa creada in idolul Adrian, iar in cazul in care nu va reusi sa i se taie capul. Astfel i s-a dat mana libera acestui cinic, care a supus-o unor chinuri groaznice, dar Sfanta se ruga neincetat lui Dumnezeu si cu multa tarie rabda totul. Vazand Komentarisie ca e pe cale sa-si piarda viata, a invitat-o pe Teodula la el acasa pentru a se inchina impreuna idolilor. Dar rugandu-se pentru el si intarindu-l,  Sfanta l-a convins sa devina crestin. Dimineata, venind impreuna in fata dregatorului, Komentarisie a spus acestuia ca nu a reusit sa o faca inchinatoare la idoli, ba mai mult aceasta l-a increstinat si i-a demonstrat ca Dumnezeul ei este cel adevarat. Imediat dupa aceasta marturisire, dregatorul i-a taiat capul lui Komentarisie si trupul i l-a aruncat in mare, in ziua de 24 ianuarie. Iar Sfanta Teodula trimisa din nou spre a suferi grele chinuri, pe care le-a rabdat cu tarie si rugaciune neincetata la Dumnezeu. Nestiind ce sa-i mai faca pentru a renunta la crestinism, vazand ca nimic nu o poate schimba, i-a dat-o pentru a o chinui unuia cu numele Voitos, acesta cerand-o sa incerce si el a-i schimba religia. Acelasi lucru a patit si acesta, ca si Komentarisie. Luand-o in casa lui, Sfanta i-a demonstrat prin intelepte cuvinte care este adevaratul Dumnezeu si acesta convertindu-se la crestinism. A doua zi, vorbind dregatorului, despre adevaratul Dumnezeu si noua lui credinta in Hristos, acesta a fost ucis prin taierea capului cu sabia, iar Sfanta Teodula a fost aruncata intr-un cuptor mare incins, unde a murit impreuna cu Evagrie, Macarie si inca multi alti crestini.
 
Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Teodosie din Scopelon.
Fiind nascut intr-o familie de parinti de seama, Teodosie era din Antiohia. Retragandu-se in muntele Cilicia a gasit in padure un luminis unde si-a improvizat o mica locuinta. Toata ziua o petrecea in post si rugaciune, nevoindu-se, obtinand astfel harul lui Dumnezeu, Sfantul Teodosie scotea apa din piatra seaca, iar in timp, Teodosie a ajuns vestit, astfel incat, calatorii pe mare, in vreme de furtuna, chemau numele lui in ajutor. Sfantul Teodosie a murit rabdand vitejeste multe chinuri, in Antiohia, pentru credinta crestina si din dragoste pentru Dumnezeu.

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional