Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 4 Martie Sfantul Gherasim

4 martie Sfantul Gherasim

Sfantul Gherasim a trait in vremea imparatului Constantin Pogonatul, nepotul lui Eraclie. Inca de mic, Sfantul Gherasim a iubit viata curata si L-a iubit pe Dumnezeu. Astfel cand a crescut mai mare, a plecat la manstire, iar apoi s-a retras in pustiul Tabaidei. Mult s-a nevoit Sfantul in acele locuri dar in acelasi timp s-a apropiat si mai mult de Dumnezeu. Pana si fiarele salbatice i se supuneau. Langa Sfant era un leu care il slujea, si care il ajuta pana si la treburile lui. Ducea si aducea de la pascut pe catarul Sfantului care ii cara apa. Intr-o zi pe cand leul dormea, au trecut prin acele locuri niste straini cu camilele lor si cand au vazut catarul ca pastea singur  l-au legat de caravana lor, dupa care au plecat mai departe. Seara, calugarul care era ucenicul Sfantului, vazand ca leul se intoarce singur, fara catar, s-a intristat gandind ca acesta l-ar fi mancat. Anuntandu-l pe Sfant de cele intamplate, Gherasim a spus ca leul va cara apa pe spatele lui in locul catarului. Astfel leul cu multa supunere si-a indeplinit noua indatorire, silindu-se sa duca vasele cu apa pe spinarea sa cat mai repede si cat mai bine. Dupa un timp s-a intamplat ca acei negustori care luasera catarul cu ei sa mearga pe acelasi drum de intoarcere spre locasul Sfantului Gherasim. Facand popas la rau pentru a lua apa, leul a vazut catarul si recunoscandu-l a fugit inspre el, speriindu-i foarte tare pe negustori, punandu-i pe fuga. Apoi, a apucat catarul de capastru si l-a luat dupa el, iar dupa catar toate camilele de care era legat, ducandu-le la chilia Sfantului Gherasim. Apoi a batut cu coada la usa chiliei si le-a aratat Sfantului ca si cum ar fi fost prada lui.  Vazand acestea, Sfantul Gherasim a zambit spunand ucenicului sau ca l-a judecat gresit pe leu si ca ii va taia pedeapsa, redandu-i libertatea. Plecandu-si capul, ca in semn de multumire, leul a plecat spre munti. O data pe saptamana venea inapoi, inchinandu-se inaintea Sfantului si apoi retragandu-se in salbaticie. Dupa moartea Sfantului Gherasim, leul a venit ca de obicei sa-si primeasca saptamanala binecuvantare de la Sfant, dar ne mai gasindu-l si afland despre trecerea sa la cele vesnice de la ucenicul Sfantului, s-a dus la mormantul lui unde suspinand a inceput a racni cu putere, murind si el pe mormant. Astfel Dumnezeu, pe cei care Il slujesc cu multa ravna, face ca pana si fiarele sa devina blande si sa li se supuna pana la moarte.

Totastazi Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe Sfinţii mucenici Pavel şi sora lui Iuliana.
Acesti Sfinti au trait in timpul imparatului Aurelian, in Ptolemaida.
Erau frati de sange si erau de origine dintr-o familie crestina deosebita, avand parte de o educatie religioasa curata si evlavioasa. Pavel citea mult din Sfintele Scripturi, intelegand in cele mai mici detalii adancimea cuvintelor. Astfel inca de mic stia sa dea replici ereticilor si sa contracareze ideile lor. Predica plin de zel din Cuvantul lui Dumnezeu, iar o data, venind imparatul din acea cetate care era un hulitor al icoanelor, Sfantul a plecat in graba la sora sa, imbarbatand-o sa fie curajoasa in fata acestuia. Dupa ce s-a "inarmat" cu semnul Sfintei Cruci, s-a dus in fata imparatului vorbind despre Hristos si despre desertaciunea idolatrizarii. Astfel, Sfantul Pavel fiind prins a fost supus torturilor: strujit cu gheare de fier si atarnat. Vazand cele intamplate, sora lui a inceput a-l condamna pe imparat ca face fapte nedrepte, si Iuliana fiind apoi prinsa si ea a avut parte de acelasi tratament ca si fratele ei. Dar fiind ocrotiti de Dumnezeu, au ramas nevatamati si astfel au fost dusi in lanturi de fier in inchisoare.In temnita insa, Ingerul Domnului a venit si i-a eliberat din lanturi si i-a hranit. A doua zi au fost din nou adusi in fata imparatului si obligati sa aduca jertfa idolilor, insa nereusind sa-i urneasca din credinta lor i-a supus altor torturi, iar in final au fost omorati prin taierea capului.

Tot astazi se mai pomenesc si Sfintii mecenici: Startonic,Codrat si Acaciu si Sfantul Grigore, episcopul Asului din Anatolia.

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.

Regional