Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 4 Februarie- Sfantul Isidor Pelusiotul

4 februarie- Sfantul Isidor Pelusiotul


Fiu de oameni credinciosi, egipteni, ruda cu Teofil si Chiril , arhiepiscopii Alexandriei, Sfantul Isidor era un bun carturar. Acestuia i-a placut sa invete si sa citeasca , fiind si el la randul lui un scriitor de invatatura crestina. Lasandu-si bogatiile si viata sa lumeasca a plecat in muntele Pelurion unde s-a calugarit. Traind acolo in ascultare, rugaciune si post, intarind si ocrotind pe cei care credeau in Hristos si laudand faptele bune, certandu-i pe cei care greseau, aducandu-i din nou pe calea cea dreapta, indrumand pana si pe imparati, Sfantul Isidor si-a petrecut tot restul vietii in acest mod, iubind si predicand despre crestinism si Hristos tuturor paturilor sociale, fara diferentieri, murind la o varsta foarte inaintata.

Tot astazi se face pomenirea Cuviosului Parinte Nicolae Marturisitorul, Studitul.
Sfantul Nicolae, s-a nascut in insula Creta. Plecand in Constantinopol pentru a vizita o ruda de a sa numita Teofan, l-a gasit pe aceasta la Manastirea Studitilor si placandu-i viata monahala a ramas si el, calugarindu-se. Nu dupa multa vreme, Sfantul Nicolae impreuna cu Sfantul Teodor, staretul Manastirii Studitilor, au fost prinsi si exilati, din porunca  imparatului Leon Armeanul care incepuse prigoana impotriva crestinilor. Dupa ce au fost chemati din exil, cu gandul de a-i determina sa renunte la credinta crestina, deoarece acesti doi Sfinti au refuzat convertirea lor la o alta credinta, idoleasca, au fost crunt batuti dupa care au fost inchisi in temnita cu gandul ca, in timp, acestia se vor razgandi cu privire la credinta lor. Dar Sfintii Nicolae si Teofan au ramas statornici in credinta crestina si pentru acest lucru, acestia au indurat alte randuri de batai, au fost pusi in lanturi si din nou inchisi in temnita , unde timp de trei ani Sfintii s-au luptat cu setea si cu foamea, cu boala si cu goliciunea, dupa care au fost trimisi la Smirna, unde li s-au aplicat aceleasi chinuri: batai crunte, inchisi din nou, iar picioarele le-au fost puse in butuci. La douazeci de luni de la incarcerarea lor, imparatul Leon Armeanul a murit si cei doi Sfinti au fost eliberati din inchisoare. Ducandu-se ei la Calcedon, l-au intalnit pe Sfantul Nichifor, patriarhul Constantinopolului si au ramas alaturi de acesta o perioada, pana cand Mihail Travlul, succesorul imparatului Leon, a trecut la tronul imparatiei si acesta un prigonitor al cresnilor. In aceasta perioada de domnie  a acestui rege, Sfintii au fost din nou prinsi si exilati la Prusa, iar apoi la Acrita, langa Calcedon, unde a murit Sfantul Teodor. Dupa ce imparatul Mihail a murit, a venit la domnie fiul sau, Teofil, care a inceput  o noua prigoana impotriva crestinilor. Dupa ce si acesta a murit, la tronul imparatiei s-a succedat imparateasa Teodora cu Fiul ei Mihai, dar in timpul acesteia prigoanele au incetat, deoarece ea insasi era o crestina. Dupa cativa ani de pace, imparat a ajuns Vasile Macedon, care dupa multe insistari l-a convins pe Sfantul Nicolae sa devina din nou staret la Manastirea Studitilor. Deci, dupa lupte de mai bine de 75 de ani, dupa multe chinuri si exiluri, foamete si boli, acest sfant parinte Nicolae s-a mutat la Domnul.

Sfantul mucenic Avramie, episcopul Arvilului din Persia.
In timpul prigoanelor din Persia, a fost prins de un mare vrajitor si Sfantul Avramie, episcopul unei cetati din Persia, numita Arvil, a fost obligat sa  renunte la credinta in Hrisos pentru a se inchina soarelui. Dar Sfantul, certandu-l pentru indrazneala lui de a incerca sa-l desparta de Hristos acesta nu numai ca s-a opus dar, indurand toata mania vrajitorului a preferat sa fie batut cu toiege, rugandu-se in acelasi timp pentru dusmanii sai.  In cele din urma Sfantul Avramie a fost ucis taindu-se capul cu sabia.
“Sfintilor Parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!”

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional