Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 31 Ian Sf Doctori Chir Si Ioan

31 ian Sf doctori Chir si Ioan


Sfintii Mucenici Chir si Ioan au trait pe timpul imparatului Diocletian. Chir era din Alexandria, si pentru ca acestuia ii placuse sa invete ajunsese un iscusit doctor, care vindeca bolile oamenilor trupesti si sufletesti fara a cere bani in schimb pentru serviciile aduse, si indrumandu-i sa creada in Hristos. Fiind in vremea prigoanei celei mari impotriva crestinilor, doctorul fara de arginti Chir a fost parat dregatorului cetatii , precum ca vorbeste si indeamna oamenii a crede in Hristos. Dar auzind Sfantul ca este cautat, a plecat din tara lui materna, Egipt, si a plecat in Arabia. Astfel Sfantul doctor Chir a intrat in viata pusniceasca, reusing sa aduca la credinta multe suflete ratacite.
Tot in acest timp s-a intamplat sa fie la Ierusalim un credincios crestin numit Ioan. Acesta era din Edesei si fusese mult timp dregator ostasesc. Dar convertindu-se el la credinta crestina, a renuntat la toate si imbratisand saracia si smerenia , acesta devine mai intai de toate un mare crestin. Auzind de predicile pe care Sfantul Chir  le facea oamenilor, Ioan a pornit in cautarea lui la Alexandria, dar negasindu-l acolo si dand de urma lui in Arabia, a plecat si el spre acele locuri. Dumnezeu a ingaduit gasirea lor si astfel Ioan l-a gasit pe Sfantul Chir predicand, mirandu-se de puterea credintei lui si de intelepciunea cuvintelor sale. Prin urmare, Ioan a ramas langa Sfantul Chir ca mucenic pentru a-l urma si a-l ajuta in misiunea sa apostolica. Si astfel mergand in foarte multe locuri impreuna, vindecand si predicand despre credinta in Hristos a invatat si acesta meseria de doctor.
In acele timpuri de prigoana a fost prinsa si o femeie crestina, Atanasia, impreuna cu toate cele trei fiice ale sale: Teodota, Teoctista si Eudoxia. Auzind acestea cei doi sfinti au pornit de bunavoie pentru a se preda, deoarece le era teama ca femei fiind, si amenintandu-le cu tot felul de chinuri sa nu renunte la credinta lor. Prin predarea lor acestia au intrat in temnita pentru a le sustine moralul si le indemnau a nu renunta, orice s-ar intampla, la credinta lor in Hristos.
Prin exemplul lor de tarie, infruntand multe si felurile chinuri, marturisind din tot sufletul pe Hristos, toti crestinii din acea temnita si-au salvat si ei sufletele, nerenuntand la credinta crestina.
Astfel, la 31 ianuarie , cei doctori fara de arginti, Chir si Ioan sunt contamnati la moarte prin taierea capului.

“Sfintilor Doctori fara de arginti, rugati-va la Dumnezeu pentru noi pacatosii!”

Tot astazi se mai face pomenirea : Sfintei mucenite Atanasia si fiicelor ei: Teodota, Teoctista si Eudoxia, Sfintilor mucenici Victor, Victorian, Nichifor, Claudie, Dior, Serapion si Papia din Corint, precum si Sfanta mucenita Trifina si Sfântului noului mucenic Hie Ardunul,

Sursa: Proloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova
Simona S.

Regional