Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 30 Ian Cei Trei Ierarhi

30 ian Cei Trei Ierarhi

30 ianuarie-  Cei Trei Ierarhi: Sfantul Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur

Pe vremea imparatului Alexie, în anul 1081, dupa imparatul Botanian a aparut o neintelegere intre oamenii de vaza si mai intelepti..Unii aveau evlavie mai mare la Sfantul Vasile cel Mare zicand ca predicile sale sunt de mai mare valoare si ca era ingeresc in fapte, ca era o fire mai exigenta si mai hotarata fara a fi stapanit de vreun lucru lumesc. Dar din aceasta cauza il  coborau pe scara ierarhica pe Sfantul Ioan Gura de Aur care ziceau ca a fost oarecum impotriva Sfantului Vasile, zicand ca acesta era mai lumesc si prea bland pentru pacatele lumii acesteia. Altii il inaltau mai mult pe Sfantul Ioan Gura de Aur zicand ca prin firea lui dulce si vorbele simple folosite in predicile acestuia , mai usor find de inteles aducea mai multi la pocainta si astfel il ridicau mai presus de Sfantul Vasile cel Mare si Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul. Altii il slaveau mai mult pe Sfantul Grigorie, sustinand ca acesta era mai bun decat toti ceilalti doi spunand ca predicile sale sunt mai bune, mai frumoase si mai intelepte. Deci era populatia impartita in trei luindu-si si denumiri de asa natura, ale Sfintilor pe care ii sustinea mai mult: vasilieni, grigorieni si ioanieni.
Dupa cativa ani, acesti sfinti s-au aratat unul cate unul, dupa care impreuna in vedenii sau reverii arhiereului care pastorea cetatea Evhaitenilor, numit Ioan. Acesta era intelept si cunoscator al culturii elinesti si care era sustinator, pastrator si un bun practician al credintei crestine autentice. Si s-au aratat lui explicandu-i acestuia ca ei sunt iubiti la fel de mult de Dumnezeu si ca precum ei trei sunt iubitori de Hristos si iubitori de semeni, scriind si vorbind de Hristos conform vremii in care au trait, fara a exista o anume ierarhie astfel si oamenii vor trebui sa se impace si sa-i iubeasca pe toti deopotriva. Astfel cei trei Sfinti l-au rugat pe arhiereu sa spuna lumii sa-i pomeneasca impreuna, si urcandu-se din nou spre cer, imbracati intr-o lumina alba si-au spus numele, pana cand cei trei Sfinti au disparut.
. Ioan Evhaitul s-a ridicat si a vorbit oamenilor despre vedenia pe care Sfintii i-au poruncit-o a se implini si a facut o singura sarbatoare pentru toti cei Trei Ierarhi, linistind astfel pe toti care se certau ridicand pe unul sau pe altu. Ioan a hotarat ca aceasta sarbatoare sa fie tinuta in luna ianuarie deoarece in aceasta luna cei trei Sfinti sunt sarbatoriti: pe 1 ianuarie, Vasile cel Mare, pe 25 ianuarie Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul, si pe 27,  Sfantul Ioan Gura de Aur. Astfel la sfarsitul lunii, pe 30 , facand o slujba speciala cu tropare si canoane, precum si cuvinte de lauda, despre cei trei Ierarhi,  arhiereul Ioan implineste cele spuse  in vedenie, stingand conflictele si adaugand Bisericii Crestine o noua sarbatoare.
Sfintilor Ierarhi, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!
Tot în această zi, facem si pomenirea: Sfântului  mucenic Ipolit, papă al Romei şi a celor împreună cu el: Censurin, Aura, Felix, Maxim, Erculin, Venerie, Stirachin, Mina, Comod, Ermis, Mavru, Eusebiu, Rustic, Monagriu, Amandin, Olimpiu, Cipru, Teodor, Tribun, Maxim preotul, Arhelau diaconul, Cvirin episcopul şi Savain.

-    Sursa: Proloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova
Simona S.

Regional