Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 3 Martie Sfintii Cleinic Si Eutropiu

3 martie Sfintii Cleinic si Eutropiu

Sfinţii Mucenici  si Eutropiu au fost frati si buni prieten cu Sfantul Vasilisc, acesta din urma fiind nepotul Marelui mucenic Teodor Tiron. Dupa ce Sfantul Teodor a fost omorat martiric, acesti trei sfinti au ajuns la inchisoare, unde, prin cuvintele lor intelepte si prin predicile lor depre crestinism, pe multi prizonieri pagani i-a intors la calea cea dreapta, convertindu-i la crestinism. In timpul chinuirii Sfantului Teodor, Publius a fost schimbat din functia de conducator al orasului Amaseea, cu Asclepiodot, acesta dovedindu-se a fi mult mai crud decat predecesorul sau. Cunoscand ca neotul Sfantului Teodot si cei doi frati prieteni cu acesta sunt si ei in inchisoare, a poruncit sa fie adusi inaintea lui. Cei trei Sfanti Vesilisc, Eutropiu si Cleonic au inceput a predica despre Hristos in fata dregatorului, iar pentru acest lucru indraznet au fost batuti crunt, pana tot corpul s-a invinetit.
Dar ei au rezistat vitejeste tutror chinurilor la care erau supusi, rugandu-se neincetat lui Dumnezeu sa reziste. Astfel ca insusi Hristos, impreuna cu cete de ingeri si cu Sfantul Teodor  s-au aratat in vedenie spunandu-le ca  ii va ajuta sa faca fata oricaror chinuri si ca viata vesnica le va darui. Pe langa cei trei Sfinti mucenici inca alti cativa  prizonieri si soldati au vazut si ei vedenia, sfatuindu-l pe Asclepiodot sa inceteze torturile. Dar vazand acesta ca o buna parte din armata etse gata sa se increstineze datorita lor, dregatorul a poruncit ca cei trei sa fie dusi in temnita unde era si Sfantul Eutropiu, le-a propus acestora sa se inchine nemai de fatada idolilor, dar ei sa ramana crestini si atunci le da va drumul. Refuzand o astfel de ipocrizie, in urmatoarea zi, cand au fost dusi in templul zeilor unde s-au rugat Domnului sa indeparteze mana paganilor, un mare cutremur s-a pornit care a daramat  peretii templului iar statuia zeitei Artemis a cazut facandu-se bucati. Infricosandu-se de cele intamplate si de teama sa nu fie prinsi sub daramaturi, au fugit toti care incotro, iar din cer o voce le-a raspuns ca acest locas va deveni loc de rugaciune pentru crestini. Cu greu si-a revenit dregatorul dupa acesta mare intamplare si cand socul a mai trecut a poruncit ca cei trei Sfinti sa fie legati de niste pari batuti in pamant si sa li se toarne zmoala fierbinte pe tot corpul. Sfantul Eutropiu atunci s-a rugat Domnului sa le dea dupa faptele lor. Imediat dupa aceasta ruga, cand dusmanii lor au inceput sa le toarne smoala pe corp, aceasta a inceput ca curga ca apa. iar corpurile tortionarilor au inceput sa arda. Vazand aceasta, dregatorul s-a maniat si mai mult si aporuncit sa fie raniti cu niste gheare de fier ascutite iar pe rani sa le fie presarate una amestec de otet cu sare si mustar. Toti cei care au luat parte la chinurile sfintilor si au vazut minunile care s-au petrecut cu ei, au fugit ingroziti si s-au convertit pe loc la crestinism. Cu o noapte inante sa fie ucisi, cei trei Sfinti au petrecut-o in rugaciune si din nou Dumnezeu li s-a aratat intarindu-i. Astfel in dimineata zilei de 3 martie, in anul 308, in orasul Pontine Amaseea din Asia MIca, Sfantii Eutropiu si Cleonic au fost omorati prin crucificare, iar Sfantul Vasilisc a fost lasat in continuare in temnita. El a fost omorat pe 22 mai in orasul Komana. Sfantului i s-a taiat capul cu sabia, iar corpul i-a fost aruncat in rau. Crestinii insa i-au recuperat trupul si l-au inhumat intr-un camp arat. La ceva vreme, la Komana s-a construit o biserica cu hramul Sfantului Vasilisc.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai parznuieste si pe Sfantul Teodoret, fost preot in Antiohia, Sfintii Zenon si Zoil, Sfanta precuvioasa Piamun.

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.

Regional