Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 3 Februarie Sfantul Simeon Si Prorocita Ana

3 februarie Sfantul Simeon si Prorocita Ana


Dupa ce Sfantul Simeon l-a luat in brate pe Mesia, asa cum i-a fost prorocit de Duhul Sfant., dreptul si Sfantul Simeon  s-a mutat la Domnul.
Prorocita Ana era fata lui Fanuil. Cand Ana a ramas vaduva, dupa ce a vietuit cu barbatul ei timp de sapte ani, ea s-a retras la Templu pentru tot restul vietii, servind acolo, tinad post si rugandu-se mult. Astfel, prin felul ei de viata, i s-a dat harul de a vedea venirea Domnului in Templu. Cand Prorocita Ana l-a vazut aceasta a prevazut destinul lui Mesia, si a confirmat in acelasi timp faptul ca acest Prunc este Fiul lui Dumnezeu cel promis.
 Tot in aceasta zi, Biserica face si pomenirea  Sfintilor Mucenici Adrian si Evul.
Sfintii Adrian si Evul, erau din cetatea Vaneea si pentru ca iubeau predicile si sfintii crestini, au plecat spre Cezareea unde multi crestini sufereau pentru a nu isi pierde credinta in Hristos. Mai marele acelor vremuri, Firmilian neputand suferi crestinii si puternica lor credinta a poruncit a-i prinde pe toti si  sa-i determine sa renunte la credinta lor. Dar pentru ca raspunsul lor a fost negativ si nimic nu i-a putut urni in convingerile lor, acesta i-a supus unor mari chinuri si in cele din urma au fost dati fiarelor spre a fi sfasiati. Astfel, Sfantul Mucenic Adrian a fost dat unui leu. Dar dupa o lupta cu leul, cu ajutorul Harului lui Dumnezeu acesta a invins, ramanand teafar. Vazand aceasta, Firmilian a poruncit sa-i fie taiat capul.
Sfântului mucenic Vlasie Bouarul
Fiu de parinti bogati, cu multe cirezi de vite si alte bogatii, din Cezareea Capadochiei, Sfantul Vlasie era un crestin bun si milostiv. Dadea saracilor din belsug si vorbea frumos despre crestinism si Hristos.
Dar, elenii , in acele vremuri, au pornit prigoane asupra crestinilor, cautandu-l pe Sfantul Vlasie. Dar oriunde au cautat nu l-au gasit. Afland despre aceasta cautare a sa, s-a predat de buna voie dusmanilor sai, cu mult entuziasm si bucurie, iar in fata mai marilor vremii s-a aratat deschis si sincer spunand numele sau , ocupatia sa si credinta sa in Hristos. Astfel, vazand ca nimic nu-i sminteste credinta, Sfantul Vlasie a fost supus unor torturi groaznice: i-au fost intinse mainile si picioarele si batut crunt. Dar pentru credinta sa, Dumnezeu i-a usurat suferinta, vindecandu-i ranile. Vazand aceasta minune, dusmanii au socotit aceasta drept farmece. Iar pentru acest lucru, l-au luat pe Sfant si l-au aruncat in cazanul cu apa clocotita, poruncind sa fie tinut acolo cinci zile in clocot. Dar Dumnezeu si-a trimis ingerii si  pe loc, au imprastiat focul si au vindecat din nou ranile sale. Cand cele cinci zile s-au implinit, ostasii au venit sa-l scoata pe Vlasie din cazan, dar vazand Sfantul viu si nevatamat, inconjurat de ingerii Domnului, acestia s-au speriat si s-au convertit pe loc la credinta in Hristos. Afland mai marele despre acest lucru, a trimis alti ostasi pentru a-l scoate pe Sfant din cazan. Dar acelasi lucru minunat s-a intamplat si cu acestia. Vazand ca nimic din ce porunceste nu se implineste, mai marele s-a dus el insusi la cazanul unde fusese aruncat Sfantul Vlasie. Vazand ca apa era rece, acesta a vrut, dupa ce a fost scos Vlasie din cazan, sa se spele pe fata, insa facand acest lucru, a orbit pe loc, si a murit. Dar Sfantul cu apa aceea, in care el statuse, i-a botezat in numele Sfintei Treimi pe toti ostasii ce incepusera sa creada in Dumnezeu si Hristos. Ducandu-se inapoi la parintii sai, acesta i-a invatat ce au de facut pentru a se mantui, dupa care a murit. In acealasi loc, unde acesta si-a dat sufletul a fost ingropat, iar toiagul sau , a fost infipt in pamant langa trupul Sfantului, devenind in timp un copac falnic, umbrind mormantul Sfantului Vlasie.


Sursa: Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional