Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 29 Ian Aducerea Sf Moaste Ale Mc Ignatie Teoforul

29 ian Aducerea Sf moaste ale Mc Ignatie TeoforulSfantul Ignatie Teoforul care inseamna purtator de Dumnezeu, a fost episcope in cetatea Antiohiei, in vremea imparatului Traian, imparatul romanilor. Era ucenic al Sfantului Ioan Evanghelistul, de neam grecesc, convertit de curand la credinta crestina in Hristos. Predicand pe vremea imparatului Traian, a fost prins si osandit sa fie mancat de fiarele circului de la Roma. Pe de alta parte, cele sapte scrisori ramase de la el, demonstreaza dragostea lui pentru credinta crestina, multumind Domnului pentru alegerea facuta de El, deoarece numai printr-o moarte muceniceasca, acesta poate fi un adevarat ucenic a lui Hristos. Rugandu-i pe romani sa nu intervina in fata autoritatilor pentru a obtine achitarea lui: “lasati-ma sa fiu mancat de fiare”, prin care sa pot obtine raiul lui Dumnezeu. Sunt vocea lui Dumnezeu si voi fi macinat de dintii fiarelor, ca sa pot sa fiu painea curata a lui  Hristos”, Sfantul Ignatie moare la data de 20 decembrie.
Astazi, 29 ianuarie, facem pomenirea aducerea Sfintelor sale Moaste de la Roma la Antiohia.
Dupa ce trupul acestuia a fost Sfasiat de fiare, crestinii din Roma si cei care-l insotisera din Antiohia la Roma, au adunat cu grija osemintele cele mari care ramasesera si le-au pus mai intai cu cinste, intr-un loc insemnat , in afara cetatii. Dar nu dupa multa vreme, tot in vremea imparatului Traian, aceste sfinte moaste, pentru intarirea in credinta a pastoritilor Sfantului episcope, au fost trimise in Antiohia. Si a fost calatoria acestora cu multa slava, toti dorind sa le cinsteasca.
Pentru inceput au fost asezate in cimitirul de langa poarta Dafne din Antiohia, iar mai apoi, pe vremea imparatului Teodosie cel Tanar, acestea au fost mutate intr-o biserica din cetate ce poarta numele Sfantului.

Tot astazi, facem pomenirea: Celor sapte Sfinti mucenici care au murit in Samosata: Filotei, Iacob, Iulian, Aviv, Romano, Iperehie si Parigorie.
 Acestor sfinţi mucenici, ostasi ai lui Hristos impotrivindu-se religiei idolesti, au trecut prin multe chinuri pentru a renunta la credinta lor. Astfel li s-au zdrobit bratele si picioarele cu bate groase, dupa care li s-au sfasiat trupurile, li s-au pus pe gat lanturi groase dupa care au fost aruncati in temnita. Dupa cateva zile de stat acolo, vazand ca nu vor sub nici un chip sa renunte la crestinism, acestia au fost scosi de acolo si au fost spanzurati, fixandui-le capurile cu piroane de fier. Astfel cei sapte mucenici au murit, demostrand inca o data lumii intregi taria lor in credinta crestina.

- Sfintilor Mucenici Silvan, episcopul, Luca si Mochie
 Prin anii 284 in timpul prigoanei crestine, s-a anuntat dregatorului cetatii Emesa, despre Sfantul Silvan , episcopul din acea vreme si s-au hotarat sa-l prinda. Astfel acesta a fost capturat impreuna cu diaconul Luca si cu dascalul sau Mochie. Dupa ce i-au legat si au incercat sa ii faca adolatori, vazand ca acestia sunt neclintiti in  credinta  lor in Hristos, au fost osanditi la multe chinuri, iar la sfarsit au fost dati fiarelor pentru a fi sfasiati. Dar Sfintii rugandu-se la Dumnezeu sa moara acolo, Dumnezeu le-a ascultat ruga si le-a luat sufletele lor inainte ca acestia sa fie sfasiati. Speriindu-se fiarele de moastele Sfintilor, acestea s-au retras neatingandu-se de trupurile lor care au fost luate si ingropate cu cinste.

-    Sfintilor Mucenici Sarvil si sora lui,Vevea, Sfantul Mucenic Varsemeu, Sfantul Cuvios Afraat, Sfantul Cuvios Achepsima, Sfantul Mucenic Dimitrie Hiotul.
Sursa: Proloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova
Simona S.

Regional