Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 29 Februarie Sfantul Casian

29 februarie Sfantul Casian

Sfantul Casian era de origine din Roma, nascut intr-o familie aleasa, din parinti intelepti si cunoscuti in acea zona.. Dupa un timp, Casian impreuna cu acestia  s-a mutat in nordul Dobrogei. De mic copil, i-a placut foarte mult sa invete. Ajunsese recunoscut ca fiind unul dintre cei mai destepti si invatati, studiind cu multa ravna: filozofia, astronomia, si toata invatatura elineasca. Dar in acelasi timp a invatat si Sfanta Scriptura aproape pe de rost. Dorind sa-si pastreze o viata cat mai curata, pastrandu-si fecioria si incercand sa se apropie cat mai mult de Dumnezeu, si-a parasit tara natala pentru a se retrage la o manastire, unde s-a si calugarit. Facand o desavarsita ascultare, nevoindu-se cu munca grea, cu postul, rugaciunea si smerenia, a petrecut in acea sfanta manastire multi ani. Dar dupa un timp, dorind sa se apropie mai mult de Hristos a plecat in pustie pentru a se lupta cu ispita si nevointa mai aspra. Dupa o vreme de sihastrie, Sfantul a plecat sa cerceteze manastirile Egiptului din muntele Nitriei si pe cele ale Tebaidei din Asia, Capadochia, de asemenea tot Rasaritul l-a cutreierat Sfantul Casian, incercand sa faca asemenea Sfintilor din acele tinuturi, consemnand fiecare lucru bun demn de urmat. Astfel in scrierile sale se pot citi multe din invaturile de mult folos spiritual desprinse din exemplele de vietuire ale acelor Sfinti.

Tot astazi Biserica Ortodoxa, pomeneste pe Sfantul Gherman din Dobrogea.
Sfantul Gherman s-a nascut in jurul anului 368 in nordul Dobrogei, reprezentand unul din Sfintii romani, fiind de origine din acelasi sat ca si Sfantul Casian. Originea acestora presupunandu-se a fi o mica localitate numita Casimcea, de la gura Dunarii. Stramosii lor au fost crestini inca din primul secol, fiind posibil botezati de insusi Sfantul Apostol Andrei impreuna cu ucenicii lui, unul din Apostolii Domnului nostru IIsus Hristos, care au salasluit in Scitia Mica ( Dobrogea) si zona Marii Negre. Impreuna cu bunul sau prieten Sfantul Ioan Casian, care locuiau in apropierea Episcopiei Tomasului, unde au si invatat au inceput a studia despre Sfanta Scriptura si despre Vietile Sfintilor din partile Constantinopolului. Tot impreuna s-au decis sa se calugareasca retragandu-se la o manastire din sudul Dobrogei, vestita eparhie a Tomisului, unde se nevoisera cei mai vestiti ierarhi din acele vremuri: Sfaintii Teonim si Bretanion. Dupa o vreme, cei doi Sfinti, dorind o nevointa si mai aspra, au plecat pe valea Nilului, in Egipt pentru a se inchina tuturor Sfintilor pe care aveau sa-i intalneasca in acele tinuturi. In drumul lor au reusit sa treaca si pe la Sfantul Mormant inchinandu-se cu multa evlavie. Au ramas o vreme pentru a se nevoi in manastirile din Constantinopol, aflandu-se langa Sfantului Ioan Gura de Aur care i-a si hirotonit in jurul anului 400, pe amandoi; pe Casian diacon, si pe Gherman, preot.
Dar dupa acest eveniment, indemnati fiind de imparateasa Eudoxia, o parte din ierahii si dregatorii din partile Rasaritului, au cerut ca Sfantul Ioan Gura de Aur sa fie dat jos din scaunul patriarhal, Sfantul Gherman opunandu-se si luand apararea marelui ierah.
Faptele si vorbele pline de intelepciune ale Sfantul Gherman au fost consemnate in cartea prietenului sau Sfantul Ioan Casian denumita  "Convorbiri cu Parinti din Pustie".
Sfantul Gherman a fost declarat a fi unul din cei care au pus bazele crestinisului atat in Romania, cu precadere in zona Dobrogei, cat si in Italia sau chiar Galia.
Ajungand la desavarsire, la o venerabila varsta, Sfantul Gherman a murit la Roma in jurul anilor 405-415. Pentru exemplul sau de viata crestineasca, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe cei doi sfinti pe data de 29 februarie in anii bisecti si pe data de 28 februarie, alaturi de ceilalti Sfinti ai zilei, in restul anilor.
 
 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional