Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 28 Ianuarie Sfantul Efrem Sirul

28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul


De neam sirian, Sfantul Efrem s-a nascut in Nisibe in Mesopotamia. In copilarie datorita dragostei sale ce o purta pentru credinta Crestina, tatal sau, preot pagan l-a alungat din casa. A fost gazduit si crescut de Sfantul Episcop Iacob care l-a invatat cum sa devina un bun crestin, cum sa se roage si i-a intarit neincetat convingerile in aceasta credinta. Invatand ce inseamna cu adevarat iubirea de Dumnezeu, Sfantul Efrem lasa toate cele lumesti si luptandu-se cu foamea si somnul , rugandu-se neincetat., plangand pentru pacatele sale si ale semenilor sai, el devine cel mai de seama ascet al lui Dumnezeu.
Pe la varsta de 20 de ani , la putina vreme dupa ce a fost botezat, Sfantul Efrem se retrage in pustiu fugind de agitatia urbana, pentru a se ruga in liniste. Mergea dintr-un loc in altul, nelegandu-se de nimic, acolo unde Dumnezeu il indruma pentru a fi de ajutor lui sau semenilor sai. Ajungand in Edesa, ca pelerin, cautand un om sfant cu care sa mearga mai departe si sa duca o viata curata , intalneste in drumul sau o femeie desfranata. Prefacandu-se atunci ca-i accepta propunerile , acesta o indruma sa mearga dupa el intr-un loc retras anume. Dar Sfantul o duce in mijlocul pietii, iar aceasta rusinandu-se ii atrage atentia Sfantului ca pot fi vazuti. Efrem o priveste si o cearta pentru nerusinarea ei de a-i propune ceva ce pentru oameni din punctul ei de vedere ar fi fost mai rusinos decat pentru ochiul lui Dumnezeu care ar fi vazut-o si ar fi judecat-o pentru faptele sale. Intelegand pilda data de Sfant,  aceasta regreta viata care a dus-o pana in acel moment si se retrage pentru a se mantui.
Dupa ce a mai trait cativa ani in Edesa, Sfantul se reintoarce in pustiu pentru a-si cauta in continuare un insotitor in credinta. Auzind de credinta Sfantului Vasile, descoperita intr-o viziune de Dumnezeu in care se arata o coloana de foc unind cerul si pamantul, Sfantul Efrem se duce in cautarea lui spre Capadochia. Ajungand exact in ziua Bobotezei, in timpul Liturghiei, il vede pe Sfantul Vasile predicand in limba greaca. Desi nu intelegea aceasta limba isi da seama de sfintenia acestuia vazand pe umarul sau un porumbel alb si care ii soptea la ureche cuvintele Dumnezeiesti pe care acesta le rostea in fata credinciosilor. Acelasi porumbel l-a instiintat pe Sfantul Vasile de prezenta lui Efrem . Trimitand dupa el l-a invitat in Altar unde au discutat pret de cateva minute in greceste, limba pe care Sfantul a vorbit-o dintr-odata ca si cum ar fi stiut-o dintotdeauna. Apoi il face Diacon si  aceasta se intoarce spre tara lui.
Prin anul 360 cand persii au ocupat cetatea si crestinii incepusera a fi persecutati, Sfantul Efrem se intoarce in Nisibe pentru a-i intari in credinta si a-i ajuta. Limba romana devenise limba vorbita iar scoala unde invatase Sfantul s-a mutat la Edesa si i s-a dat in grija acestuia. In acea perioada scoala a cunoscut o dezvoltare deosebita. Traditia spune ca Sfantul Efrem a luat parte, ca tanar deacon, ca si Sfantul Atanasie din Alexandria, la Sinodul din Niceea, in anul 325.
Sfantul Efrem era un poet si un orator plin de patos, un om care iubea calugaria si avea mare har in rugaciune. Prin poeziile sale el incerca intarirea credintei ortodoxe. Ele sunau ca niste imnuri cu intrebari si raspunsuri clare si bine argumentate care se citeau si se cantau in adunarile crestinilor si prin ele combatea ideile  sectelor din vremea aceea.
Cand Sfantul Efrem isi simte sfarsitul aproape, organizeaza cetatea aceasta fiind in timpul foametei iar in anul 373, Efrem moare, lasand un testament emotionant prin care ii roaga pe toti cei care l-au cunoscut si l-au iubit sa nu-i faca o ceremonie fastuoasa de inmormantare  ci  sa-l ingroape in pamant daruindu-i doar flori si rugaciuni. La inmormantarea Sfantul Efrem au venit un numar mare de calugari si asceti veniti din pesteri si manastiri, din paduri si din pustiu pentru a fi alaturi Sfantului pe ultimul sau drum ca om.

“ Preacuviosule Parinte Efrem, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi! “
 Tot astazi Biserica Ortodoxa praznuiste si Sfantul Isaac Sirul, Paladie si Iacob Sihastrul si Sfanta Mucenita Haris.

Sursa: Proloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova
Simona S.

Regional