Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 28 Februarie Sfantul Cuvios Vasile

28 februarie Sfantul cuvios Vasile

Sfantul cuvios Vasile a trait in vremea imparatului Leon Isaurul care era un inchinator al idolilor si un luptator impotriva crestinilor. Lasand viata lumeasca s-a retras ,facandu-se monah. S-a nevoit Sfantul Vasile la inceput intr-o manastire, dar mai tarziu vazand cinstirea icoanelor in mare primejdie a hotarat sa lupte impotriva tuturor ereziilor. Fiind prins si supus unor chinuri cumplite, patimind in cele vremuri alaturi de Sfantul Procopiu, a fost aruncat in temnita. Dupa moartea tiranului imparat, Sfantul Vasile a iesit din temnita si tot restul vietii l-a petrecut indemnand pe toti spre dreapta credinta in Hristos.

Tot astazi Biserica Ortodoxa, pomeneste pe Sfântul mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei.
Sfantul Proteriu a fost un mare preot al Bisericii din Alexandria. Adunand toata populatia din Alexandria care venisera la Constantinopol si nevoindu-se impreuna cu restul sfintilor parinti impotriva tuturor eresurilor a fost urcat in scaunul episcopal al Alexandriei. Partizanii lui Eutihiei si ai lui Nestorie, au inceput a ameninta ca vor stopa aducerea granelor in Alexandria, iar atunci evlaviosul imparat Marcian a poruncit ca acestea sa nu mai fie aduse in Alexandria ci in Pedusia, pe Nil. Astfel, alexandrienii au ramas fara resurse de hrana si pierind de foame, l-au rugat pe arhiereu sa mijloceasca la imparat pentru a le asigura din nou necesarul de grau in Alexandria. Cand imparatul Marcian a murit, un oarecare Timotei, denumit si Eluros, stand la panda intr-o noapte  s-a dus la chiliile monahilor, la miez de noapte, mintindu-i ca este un inger, poruncindu-le sa se departeze de Sfantul Proteriu si sa nu-l mai urmeze. Fiind niste simpli oameni au fost amarnic inselati, producand mare tulburare arhiereului, care fugind l-a vazut pe Sfantul isaia zicandu-i ca sa se intoarca pentru ca el il asteapta si il primeste langa el, dupa acestea i s-a aratat moartea silnica care il astepta. Ceea ce s-a si adeverit, murind spintecat cu trestii ascutite.
Iar in locul lui a fost inscaunat arhiereu, Proteriul. Dupa Marcian, Leon cel Mare a fost succesorul tronului, fiind instiintat de Marcian insusi a poruncit ca Timotei sa fie dat si judecat de episcopi dupa canoane. Si acesta a fost astfel exilat la Gangra, iar mirenii sa fie partasi la omorarea lui Proteriu, pedepsindu-i imparatul si supunandu-l la crunte chinuri. Un alt Timotei poruncind sa fie episcop in locul lui, si astfel conflictul stingandu-se.

Tot astazi, pomenirea Sfântului mucenic Nestor.
Sfantul Nestor a trait in timpul imparatului Deciu si a dragatorului Publiu, in Perga Pamfiliei. Pentru credinta lui in Hristos a fost arestat de mai-marele Irinah si adus in fata dregatorului pentru a fi judecat. Nedorind cu nici un chip sa renunte la credinta lui crestina, Sfantul Nestor a fost rastignit, si cu rugaciune mare catre Dumnezeu, intarindu-i pe cei care sufereau alaturi de el, a trecut la Domnul.

Tot în aceasta zi, se sarbatoresc si Sfintele femei: Chira si Marana.
Chira si Marana erau de origine din Bereea de Rasarit, facand parte din familii alese, fiind educate potrivit familiilor de care apartineau. Dar la toate cele lumesti au renuntat si au intrat intr-o casuta mica, zidindu-i usa cu pietre, lasand doar o fereastra mica prin care primeau din cand in cand hrana si apa. Toate femeile care mergeau la ele sa le duca mancarea invatau despre Dumnezeu si credinta crestina. Si tot anul stateau in tacere si nevointa, doar in vremea Cincizecimii vorbeau. Si doar Marana vorbea, pe cand Chira nu se auzea. Umblau foarte modest imbracate , in haine largi si lungi, si lanturi de fier le inveleau corpul. In acest mod au stat patruzeci si doi de ani; postind si nevoindu-se pentru dragostea lui Hristos. Trei ani intregi, odata la patruzeci de zile mancau putina hrana si in ceilalti trei, la trei saptamani, intocmai dupa invatura lui Daniil. Ducandu-se la mormantul Mantuitorului, tot drumul nu au pus nimic in gura pana ce nu au terminat calatoria lui si s-au inchinat Sfantului Mormant, drumul durand douazeci de zile. Acelasi lucru au facut si cand au mers la biserica mucenitei Tecla, tot drumul nemancand nimic. Astfel vietuind, cele doua Sfinte s-au mutat la Domnul.

Tot în aceasta zi, Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe cei sase mucenici din Egipt, Sfintii apostoli Nimfas si Evvul, preacuviosul Varsos. episcopul Damascului, Sfantul mucenic Avrichiu, Sfanta mucenita Chirana, Sfintii Casian Romanul si Gherman.

 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional