Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 27 Ian Aducerea Sf. Moaste Ale Sf Ioan

27 ian Aducerea Sf. Moaste ale Sf Ioan


In anul 438 au fost aduse moastele Sfantului Ioan gura de Aur , la Constantinopol. Fiind o personalitate istorica puternica, la 27 ianuarie, biserica ortodoxa s-a hotarat sa serbeze aest eveniment fiind considerat in secolul al V-lea o reconciliere duhovniceasca a familiei regale bizantine.
Parintii Imparatului Teodosie al II-lea, Eudoxia si Arcadiu l-au exilat pe Sfantul Ioan Gura de Aur care pe acea vreme era Arhiepiscop pentru a imprastia educatia crestina si credinta pe care Sfantul o impartasea in imperiul sau. Acesta pentru a remedia nedreptatea facuta de parintii sai a adus la Constantinopol moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.
In sambata Pastilor din 404, Sfantul a fost scos cu forta din biserica din Constantinopol si a fost arestat la domiciliu, dupa care a  fost exilat intr-o mica localitate , Cucuz, din Asia Mica (Turcia de astazi). Dupa trei ani la insistentele sotiei sale, imparatul Arcadius il exileaza din nou pe Sfantul Ioan Gura de Aur in localitatea Pityus( pe tarmul Marii Negre). Sfantul era bolnav si astfel dupe trei luni de calatorie acesta s-a imbolnavit si mai grav, astfel ca la 14 septembrie , dupa ce s-a impartasit Sfantul Ioan Gura de Aur moare slavind pe Dumnezeu.
Deoarece multime de nenorociri se abateau asupra cetatii Constantinopol, fiul celor doi imparati, Teodosie cel Mic si poporul credinciosilor pune intamplarile pe seama asupririi Sfantului Ioan Gura de Aur, ca fiind o pedeapsa de la Dumnezeu. Astfel Patriarhul acelor vremuri, Ioan Hrisostom este inlaturat din scaun si adus noul  patriarh Proclu, ucenic al lui Ioan Hrisostom.
 Astfel, la 31 de ani dupa moartea acestuia osemintele Sfantului se intorc din ordinul imparatului Teodosie pe cheltuiala acestuia, la Constantinopol indrumat fiind de sfatul Patriarhului Proclu care era un bun crestin.
Imparatul impreuna cu Patriarhul si cu locuitorii Constantinopolului au intampinat racla, un sicriu facut din aur,  cu sfintele moaste ale lui Ioan Gura de Aur, cu lumanari aprinse, cantari psaltirice si miros de tamaie, iar cand aceasta a fost ridicata pentru a fi dusa in cetate, insusi imparatul s-a asezat in genunchi sub racla Sfantului cerandu-si iertare in numele parintilor lui care i-au gresit in  trecut. Intrand in Biserica , imparatul s-a dezbracat de haina sa regala si a intins-o sub racla pe care a fost asezat Sfantul, smerindu-se, si si-a cerut din nou iertare pentru purtarea parintilor sai cu lacrimi in ochi si sarutandu-i necontenit trupul.
Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au fost mutate de la Biserica Sfanta Sofia in catedrala Constantinopolului Sfintilor Apostoli , Biserica construita de Sfantul Imparat Constantin cel Mare, si ingropate sub masa Sfantului Altar, langa Moastele Sfantului Grigorie Teologul. Cand cruciatii au ocupat Constantinopolul, Moastele celor doi Sfinti au fost duse la Venetia, dupa care la Roma. Trupul Sfantului a fost asezat in pridvorul unei biseri medievale cu hramul Sfantului Apostol Petru, ca mai apoi in anul 1626, in mai acestea fiind asezate intr-o Capela special amenajata, in Biserica mare a Sfantului Petru.
Astazi, dupa mai bine de 1600 de ani, putem afirma ca Sfantul Ioan gura de Aur a fost unul din cei mai mari Sfinti ai Bisericii ortodoxe din istoria crestinismului.
 Tot astazi Biseica Ortodoxa pomeneste si Sfanta Marciana imparateasa, Sfantului Cuvios Caludin, Saftului Cuvios Petru Egipteanul, Sfantul Mucenic Dimitrie.
 Sursa: Proloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova
Simona S.

Regional