Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 27 Februarie Sfantul Procopiu Decapolitul

27 februarie Sfantul Procopiu Decapolitul

Sfantul Procopiu Decapolitul de tanar s-a calugarit, nevoindu-se si curatandu-si sufletul de toate pacatele, traind o viata curata plina de dragoste pentru Hristos. A fost un mare luptator impotriva defaimatorilor de icoane, incredintand adevarul dreptei credinte, marturisind pe Hristos, nu numai prin cuvinte intelepte ci si prin exemplul sau de viata. Pentru aceste mari lucrari ale sale, Dumnezeu l-a inzestrat cu darul facerii de minuni, si astfel s-a mutat la Domnul.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai pomeneste pe parintele nostru Talaleu Marturisitorul.
Sfantul Talaleu era de origine din Silicia. Iubind insa viata monahiceasca, a plecat in cetatea Gavalon, unde cuviosul a cautat cel mai inalt loc, la o departare de douazeci de stadii, si gasind un altar inchinat diavolilor, si-a facut o mica coliba langa acesta. Acolo Sfantul Talaleu a trait o viata plina de curatire si nevointa, in post, rugaciune si privegheri, pentru care demonii din acel altar il urau si ii faceau tot felul de grozavii incercand sa-l inspaimante. Sfantul le-a tinut piept, batandu-si joc de neputintele lor, iar acestia rusinati au parasit locasul. Dupa o vreme Sfantul a dorit o si mai mare nevointa si astfel a parasit coliba si si-a construit o chilioara foarte mica in care putea sa stea doar cu fata lipita de genunchi. Intr-una din zile a venit la mica lui chilioara fericitul Teodoret, care vazand cum se nevoieste l-a intrebat care este cauza pentru care face un asa lucru. Iar Sfantul i-a raspuns ca numai in acest fel poate face fata feluritelor pacate la care este expus, si ca se teme de iadul in care ar putea cadea daca nu isi va pastra viata curata, si ca de aceea prefera sa-si sacrifice trupul ca sa usureze greutatea celor care aveau sa urmeze. Deoarece acele chinuri erau mult mai cumplite decat orice alta lucrare pamanteasca si ca acea durere trupeasca era cu mult mai mica decat cele de dincolo. Auzind despre toate acestea mult s-a mirat si l-a laudat pe Sfant pentru intelepciunea cuvintelor sale. Prin rugaciunile Sfantului Talaleu savarsea mari minuni, nu numai pentru oameni dar si pentru animale, dobandind si acestea vindecare. Multi pagani cunoscand viata Sfantului s-au cait si au imbratisat credinta in Hristos, iar Sfantul folosindu-se de ei a extirpat altarul diavolilor, ridicand pe acele locuri o mare biserica in cinstea tuturor mucenicilor. Astfel, Sfantul Talaleu, nevoindu-se in acest chip s-a mutat la Domnul.

Tot astazi, pomenirea Sfantului Stefan .
Sfantul Stefan a fost un mare curtean al imparatului Mauricius si parasindu-si serviciul a infiintat un azil de batrani in Constantinopol, in Armatia, restul vietii sale dedicandu-se ajutorarii batranilor straini din azil. A murit in anul 614.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe Sfintii Asclipiu si Iacob.
Sfantul Asclipiu si Sfantul Iacob erau asceti de origine siriana, traind in secolul al V-lea. Sfantul Asclipiu a dus o viata curata, in infranare in satul sau natal, fara a se supara sau deranja de multele vizite pe care oamenii i le faceau. Multi dintre ei iubind stilul sau de viata incercau sa-l imite, urmandu-i exemplul. Unul din aceia,  a fost si Sfantul Iacob care si-a facut o casuta langa satul Nimuza unde a locuit toata viata sa, vorbind oamenilor care veneau la el printr-o deschizatura in perete mica astfel incat, nimeni sa nu-l poata vedea. Nici un strop de lumina sau foc nu s-a vazut vreodata in casuta lui.

Tot în aceasta zi, se face si pomenirea Sfântului mucenic Nisiu, cuviosul Timotei, Sfantul Nisiu, Sfantul Rafael, episcop de Brooklyn.

 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional