Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 26 Ianuarie Cuviosul Xenofont

26 ianuarie Cuviosul Xenofont


Sfantul Xenofont era din Constantinopol si era mare dregator, bogat in averi pamantesti dar mai ales in credinta si milostenie fata de saraci. Sotia sa Maria i-a fost alaturi in tot timpul vietii  si-l urma in tot ceea ce intreprindea . Impreuna aveau doi fii, Ioan si Arcadie care au primit de la cei doi o educatie crestina . Astfel Sfantul Xenofod si sotia sa Maria , i-au trimis pe cei doi in Fenicia la cetatea Berint, asezare vestita pentru educatia de inalta clasa din punct de vedere religios dar si al eticii.
In timp ce Ioan si Arcadie erau la studiu , s-a intamplat ca tatal lor sa se imbolnaveasca foarte grav, asteptand sa moara. Maria vazand ca starea sotului sau este critica si nu mai sunt sperante de revenire a trimis dupa cei doi fii  pentru a le da vestea si a-i chema sa-si vada tatal pentru ultima oara in viata si pentru a participa si ei la o eventuala ingropare a tatalui lor. Cand acestia au sosit, Sfantul Xenofont a inceput a-i sfatui cum sa-si petreaca viata intr-un mod cat mai curat si crestinesc, urmand exemplul parintilor lor : fara a uri, a certa sau a judeca pe cineva, ci dimpotriva iubirea de semeni sa-i caracterizeze tot timpul. La insistentele fiilor lui , Sfantul s-a rugat la Dumnezeu  sa nu moara pana nu isi va vedea fiii desavarsiti  din toate punctele de vedere dar mai ales sufletesti.
In urmatoarea noapte in vis i s-a aratat precum ca ruga lui si a fiilor lui a fost ascultata de Dumnezeu si ca va fi vindecat. Dupa ce acesta s-a inzdravenit, cei doi fi au plecat din nou spre Berit (Beirunt).
Mergand spre cetate, pe mare, acestia au infruntat o furtuna care a dus la scufundarea  vasului in care se aflau. Rugandu-se necontenit la Dumnezeu pentru a scapa cu viata, si de aceasta data Dumnezeu le asculta ruga si-i salveaza , plutind fiecare pe cate o scandura pana la mal, insa cei doi frati au ajuns in locuri diferite, crezand fiecare ca fratele sau a murit. Ioan la Melfitan si Arcadie in Tetrapirghia. 
Dupa 2 ani de la eveniment, Sfantul Xenofont trimite o sluga pentru a afla ce s-a intamplat cu cei doi fii ai lor deoarece in tot acest timp cei doi nu au mai dat nici un semn de viata. La intoarcerea slugii parintii afla si despre cele intamplate cu fii lor si precum ca Ioan si Arcadie au murit in timpul furtunii, nereusind sa gaseasca nici un indiciu in ce priveste supravietuirea acestora. In acea noapte , insa, Xenofont are din nou un vis in care i se instiinteaza faptul ca fiii lor nu au murit si a doua zi de dimineata Sfantul si sotia sa au luat aur pentru drum si au plecat in cautarea lor. Ajungand pe pamanturile Ierusalimului dupa indelungi cautari ii gaseste pe cei doi si atunci , dupa mult timp se reuneste iarasi familia. In semn de multumire pentru Dumnezeu ca cei doi frati au scapat cu viata si pe deasupra ruga lui Xenofont a fost implinita prin desavarsirea in calugarie a fiilor lui, toti cei patru hotarasc sa intre in viata monahala, traind fiecare in manastirile lor si ducand o viata curata , in slujba credintei, Dumnezeu aratand mari minuni prin ei si rugaciunile lor.

 “Sfinte mare Xenofont, roaga-te pentru noi pacatosii!”
 
Tot astazi se face pomenirea: Sfantului Simeon cel Batran, Cuvioasa Amona, Mucenicii Anania, preotul Petru, si alti sapte ostasi, Sfantul Gavriil si a doi mucenici din Frigia.

 Sursa: Proloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova
Simona S.

Regional