Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 26 Februarie Sfantul Porfiriu

26 februarie Sfantul Porfiriu

Sfantul Porfiriu se tragea dintr-o familie aleasa si bogata si era de origine din Thesalonic. Plecand din tara lui de bastina, s-a dus in Egipt unde s-a retras pentru a imbraca straie monahale, intr-un schit din acel tinut. Dupa cinci ani a plecat la Ierusalim unde pe multi i-a indreptat pe drumul cel drept catre Hristos. Pentru aceste lucruri intelepte a fost hirotonit preot de patriarhul ierusalimului, Pravliu, ca mai tarziu sa ajunga episcop al Gazei, in scaunul episcopal ridicandu-l Ioan al Cezareei Palestinei, impreuna cu alti asemenea. Stapanitorii Gazei care erau eretici si inchinatori la idoli incepusera prigoanele impotriva crestinilor, astfel Sfantul Porfiriu, s-a dus la Constantinopol, si intalnindu-se cu Sfantul Ioan Gura de Aur, care in acele vremuri era patriarh, i-a spus acestuia motivul pentru care a facut aceasta calatorie, si astfel a fost dat de Sfantul Ioan in grija lui Amantiu Cubicularul. Acesta spunandu-i imparatesei tot ce stia despre el,  l-a primit cu mare cinste, Sfantul proorocindu-i despre pruncul ce avea sa-l nasca. Imparatul, fiind instiintat despre aceasta de catre sotia sa, s-a mirat si a multumit dupa cum se cuvine lui Dumnezeu. Astfel cele spuse de Sfant s-au adeverit, nascandu-l pe Teodosie cel Tanar. Dupa nasterea pruncului, Sfantul a fost din nou chemat la curtea imparateasca pentru a binecuvanta copilul, iar imparateasa si imparatul au promis sa faca toate lucrurile dupa cum Sfantul va voi. Vazand cerintele Sfantului, mult s-a intristat pentru ca el nu ar fi putut implini dorinta de a-i alunga pe toti inchinatorii la idoli si pe toti ereticii dupa cum fagaduise. Dar imparateasa isi incuraja sotul spunand ca intr-adevar este greu de realizat aceasta dorinta dar si mai greu este a nu o indeplini. Si astfel imparatul a fost incurajat de sotia lui sa-ti tina promisiunea. A trimis imparatul carti in care se solicitau alungarea tuturor ereticilor si idolatrizatorilor din Gaza.
Sfantul Porfiriu a primit in dar doua sute de monede de aur pentru a zidi o biserica si inca doua sute de monede simple pentru cheltuiala personala. Venind in eparhia lui, a daramat toate altarele idolesti si a alungat pe toti ereticii. Altarului lui Marnis i-a dat foc, peste ea ridicand biserica, dupa forma hotarata de imparateasa Eudoxia. A mai trait in acea eparhie timp de exact douazeci si patru de ani, unsprezece luni si opt zile, timp in care a pastorit cu multa evlavie turma lui Hristos si multe alte minuni prin el s-au facut.

Tot astazi Biserica Ortodoxa, mai pomeneste si pe Sfanta mucenita  Fotini Samarineanca.
Sfanta Fotini Samariteanca a trait in timpul imparatului Nero al Romei cand mare prigoana era printre crestini. Dupa mucenicia sfintilor Petru si Pavel, imparatul cauta toti crestinii care erau asemeni lor, sa-i piarda. Fiind in cetatea Cartaginei, Sfanta Fotini, impreuna cu fiul sau mai mic Iosi, au inceput a predica despre credinta in Hristos fara sfiala. Victor, fiul cel mai mare al Sfintei, fusese un brav ostas al imparatului, care fusese avansat general,  si trimis in Italia sa caute si sa chinuiasca pe toti crestinii care ii intalnea acolo. Afland de toate acestea, ducele Sebastian, care se afla in Roma, l-a chemat pe Victor la el si i-a spus despre faptul ca a aflat despre originea sa crestina din care facea parte toata familia lui (fratele si mama lui, Sfanta Fotini) si ca daca toate astea ar ajunge la urechea imparatului, el ar fi in mare primejdie. Dar Victor a martusit ducelui ca nu va face nimic nici unui crestin ,ci el insusi isi va pastra credinta. Ducele a incercat in fel si chip sa-l faca sa inteleaga ca acest lucru il va duce la pieire si sa nu carteasca in a face ascultare pentru imparat. Mai mult sa o roage pe mama si pe fratele lui sa nu mai predice despre crestinism si sa nu-i mai determine pe elini sa se converteasca la credinta in Hristos. Auzind acestea, mai indarjit ca inainte a spus ducelui ca el insusi se va alatura familiei sale sa vorbeasca despre crestinism. Dar ducele a continuat sa incerce sa-l influenteze zicand ca nu-i va fi bine lui facand acestea, si pe loc in urma unei dureri cumplite de cap a orbit si a ramas fara glas. Astfel a zacut ducele la pat trei zile, timp in care Dumnezeu i-a schimbat mentalitatea si in cea de a patra zi a strigat cu glas mare ca unul este Dumnezeu, cel al crestinilor.
Victor intorcandu-se la prietenul sau l-a botezat, invatandu-l si catehizandu-l. Vazand multimea aceasta mare minune, s-au convertit si botezat si ei de indata la credinta in Hristos.
Auzind despre toate acestea , imparatul Nero plin de manie a trimis oaste dupa toti crestinii in Italia sa ii aduca la Roma. Atunci insusi Dumnezeu s-a aratat acelor crestini intarindu-i si spunandu-le ca de nimic sa nu le fie teama din ce va urma si ca Nero va fi biruit, iar lui Victor i-a zis ca el se va numi Fotin si ca toti cei care se vor nevoi pentru El vor fi mantuiti.
De asemeni si Sfintei Fotini Samariteanca i-a fost descoperit prin vedenie ce avea sa urmeze. Astfel de la Cartagina, impreuna cu o multime de crestini au ajuns in Roma, predicand in fata tuturor, fara teama ,despre crestinism si credinta in Hristos.
Fiind prinsi de oastea imparatului, Sfanta mucenita si fiul ei Fotin impreuna cu ducele, au marturisit ca au venit pentru a-l invata sa se inchine lui Hristos. Turbat de manie, imparatul le-a cerut acestora sa renunte la crestinism sau altfel grele patimi vor avea de dus.
Nedorind nici sa auda despre unele ca acestea, multe chinuri si cumplite au indurat, taria lor reusind sa mai atraga de partea credintei lor si alti inchinatori la idoli, iar in cele din urma au fost ucisi luand cu ei cununa muceniciei.

Tot astazi se mai sarbatoreste si Sfantul Sebastian si Hristodul, Sfantul mucenic Victor, Sfantul nou mucenic Ioan Calfa, Sfantul Sebastian din Poshekhonye.

 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional