Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 25 Ianuarie Sf Ierarh Grigorie Teologul

25 ianuarie Sf ierarh Grigorie Teologul


Traind in vremea lui Valens si Teodosie cel Mare, Sfantul Grigorie, Cuvantatorul de Dumnezeu, s-a nascut in Capadochia,  in jurul anului 328. Parintii sai era oameni credinciosi, tatal acestuia fiind convertit la crestinism de putin timp de sotia sa Nona, mama Sfantului care dupa o vreme ajunge episcop de Nazianz. Placandu-i sa invete si find unul din studentii cei mai eminenti ai vremii, mergand la cele mai bune scoli ale vremii, studiaza la Alexandria unde il si cunoaste pe Sfantul Vasile cu care se si imprieteneste, iar mai apoi la Atena unde, fiind un student emerit este si rugat sa ramana ca dascal. Acolo ramane pret de 8, 9 ani unde va studia: matematica, gramatica, filozofia, retorica si poezia. Se intorce insa si se face dascal in Capadochia, langa tatal sau care imbatranise si care-l binecuvantase ca preot, insa fara stirea acestuia. Dorind , insa, tatal sau sa se faca episcop asa cum a fost si el, Sfantul Grigore a fugit in pustiu, langa prietenul sau Sfantul Vasilie. Peste o vreme insa, chemandu-l in ajutor tatal sau, acesta s-a intors, unde mai tarziu a fost ridicat la rangul de episcop de Sasima, de catre Sfantul Vasilie insa si de aceasta data, fara voia sa. Avea harul oratoriei de la Dumnezeu si ii placea viata curata si poezia crestina precum si teologia pe intelesul crestinilor.
Cand Biserica ortodoxa din Constantinopol a fost indrumata pe cai gresite de catre  Arie, Sfantul Grigorie a fost chemat pentru a-i indruma pe cei care ramasesera adevarati crestini, iar acesta a venit grabnic in ajutorul lor, adunandu-i pe acestia intr-o bisericuta marginasa , deschisa chiar in casa unei rude ale Sfantului. Bisericuta, pe care Sfantul Grigorie a numit-o biserica Invierii. In acest locas, Sfantul a predicat cele cinci cuvantari teologice care i-au dus vestea de mare orator. El incerca sa-i faca pe credinciosi sa inteleaga tainele credintei in Sfanta Treime , prin cuvinte simple pe intelesul tuturor, astfel incat Sfantul areusit sa-i aduca  pe multi la adevarata credinta.
Fericitul Grigorie a fost o vreme si patriarh al Constantinopolului, iar la cel de-al doilea Sinod ecumenic, sustinut in anul 381, in timpul imparatului Teodosie, care era un rege credincios, Sfantul Grigorie a adus multe dovezi vis-a-vis de calea gresita pe care o luase Biserica in acele timpuri. In scurt timp Sfantul Grigorie a parasit scaunul patriarhal, din cauza unor neintelegeri, dupa care a plecat in pustiu, iar pana la sfarsitul vietii sale, Sfantul a scris multe poeme si scrieri duhovnicesti, invataturi teologice si poezii pe intelesul oricarui cititor.
Prin teologia lui , Biserica Rasaritului a inteles si a patruns in Tainele Sfintei Treimi, un motiv bine intemeiat pentru care si in ziua de azi, acest Sfant, este cinstit  ca fiind teologul ei cel mai de seama.
Sfantul Grigorie a murit la aproximativ 61 de ani, la 25 ianuarie 389.
Moastele Sfantului Grigorie Teologul sunt impartite in toata lumea crestina ortodoxa. La noi in tara particele din moastele Sfantului Grigorie Teologul aflandu-se la Iasi in Catedrala Mitropolitana si o parte din capul acestuia, la manastirea Slatina din judetul Suceava.

“Sfinte Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorule, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!”

Tot astazi facem pomenirea si Sfintului roman Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului.
Sursa: Proloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova
Simona S.

Regional