Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 25 Februarie Minunea Graului Fiert

25 februarie Minunea graului fiert

In sambata de dinaintea Postului Mare, care se mai numeste si sambata de dinaintea Duminicii infricosatei judecati, Biserica Ortodoxa face praznuirea minunii graului fiert, minune savarsita de marele mucenic Teodor in zilele ereticului imparat iulian Apostatul.
Dupa cincizeci de ani de la moartea Sfantului Teodor, imparatul Iulian Apostolatul, ca sa isi bata joc de crestini si sa comita o blasfemie, a ordonat guvernatorului Constantinopolului, ca toate proviziile crestinilor din pietele de alimente, sa fie stropite cu sangele animalelor jertifite idolilor, chiar in prima saptamana a Postului Mare. Atunci Sfantul Teodor i-a aparut in vis Arhiepiscopului Eudoxie, spunandu-i despre planul imparatului si poruncindu-i sa anunte toti crestini si nimeni sa nu cumpere din piete ci mai bine sa manance coliva (grau fiert cu miere).
In amintirea acestei intamplari, anual Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron si aceasta minune, in prima sambata dinaintea Postului Mare.
 In vinerea de dinaintea sarbatoririi acestei minuni se canta Acatistul Sfantului Teodor, dupa care se sfinteste graul fiert si se imparte credinciosilor. Aceasta sarbatoare a fost propusa si stabilita de Patriarhul Nectarie al Constantinopolului.

 Tot astazi pomenirea Sfantului Tarasie, arhiepiscopul Constantinopolului.
Sfantul Tarasie, a fost patriarhul Constantinopolului si s-a nascut in aceasta mare cetate, din neam de oameni bogati si primind o educatie aleasa. Astfel, pentru educatia si intelepciunea sa a fost repede promovat pentru a face parte din senatul imparatului Constantin al VI-lea Porfirogenetul si al mamei lui, Sfanta imparateasa Irina, ocupand cea mai inalta functie, fiind chiar senator.
În acele timpuri Biserica era tulburata de lupta iconoclastilor. Sf. Patriarh Pavel, primul sustinator al iconoclasmului, si-a dat seama de ratacirea sa si caindu-se  si-a dat demisia, plecand sa locuiasca la o manastire . Când Sfanta Împarateasa Irina, impreuna cu fiul sau, l-au vizitat , i-au spus acestuia ca cel mai vrednic succesor al Sfantului Pavel ar fi el, conform spuselor Sfantului. In acel moment Tarasie inca era mirean si refuzand functia, nevazandu-se vrednic de acest rang inalt a mai reflectat o perioada la acest aspect, in cele din urma facand ascultare dar cu conditia ca Sinodul Ecumenic sa se intruneasca si sa dizolve erezia iconoclasta. Intr-un timp relativ scurt Sfantul Tarasie a trecut prin toate rangurile clerice, ajungand si patriarh in anul 784. Peste trei ani, la Niceea s-a intrunit cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic, la presedentia caruia se afla Sfantul Tarasie si in prezenta a 367 de episcopi s-a confirmat obligativitatea sfintirii si cinstirii icoanelor, iar acei episcopi care au renuntat la erezia lor au fost reprimiti in randurile Bisericii mama. Timp de douazeci si doi de ani, Sfantul Tarasie a condus cu multa intelepciune Biserica, ducand o viata ascetica. Toate veniturile si averile sale le-a folosit personal spre binefacerile celorlalti, hranind si ajutand pe orfani, vaduve, batrani si saraci.
Sfantul Tarasie a murit in anul 806, dar inainte de adormirea acestuia diavolii au cercetat amanuntit viata Sfantului incercand sa-l impinga spre deznadejde pentru unele pacate pe care le facuse in tinerete, insa Sfantul le-a tinut piept si a demonstrat acestora fatarnicia si minciuna lor si nici o putere n-au avut asupra lui. A fost inmormantat la Bosfor intr-o manastire ctitorita chiar de el, iar la mormantul sau si in ziua de azi mari minuni se infaptuiesc.

Tot în aceasta zi Biserica Ortodoxa mai praznuieste si pe Sfântul mucenic Alexandru si Righin episcopul Scopelor, Sfantul Antonie, Sfantul Teodor, Sfantul mucenic Marcel, episcopul Apamiei Ciprului.

 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.
 S.

Regional