Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 24 Ianuarie Sfanta Xenia

24 ianuarie Sfanta Xenia


Sfanta Xenia s-a nascut la Roma intr-o familie foarte bogata, dar foarte credincioasa, tatal sau fiind senatorul imparatiei. Ajungand la varsta casatoriei aceasta nu si-a dorit o astfel de viata, ea visand sa se calugareasca. Astfel impreuna cu alte doua slujitoare ale sale au fugit de acasa, parintii sai nestiind dorinta ascunsa a unicei sale fiice.
Dupa ce a luat putin aur si cateva haine, deghizandu-se in barbati s-au urcat toate trei in corabie  si au calatorit pana in Cos. Acolo  l-au cunoscut pe un mare preot al vremii numit Pavel care era si egumen si care le-a devenit si duhovnic.
Ajungand ele in cetatea Milasa, din aurul ce-l luase Xenia cu ea au facut o bisericuta, cu hramul Sfantului Mucenic Stefan, cateva chilii si au transformat lacasul de cult intr-o mica manastire de maici. Aici Sfanta Xenia si-a demonstrat virtutiile monahale: fecioria, smerenia, rabdarea. De multe ori manca in ziua urmatoare sau de multe ori manca in cea de-a treia zi. Cateodata nu manca toata saptamana, iar cand era sa guste putin aceasta consta in putina paine udata cu lacrimile sale, fara linte, verdeturi sau fructe de gradina. Lua cenusa din cadelnita si presara in loc de sare pe painea pe care o manca. Facea acest lucru tot timpul, implinind prorocia care spunea ca “paine cu cenusa am mestecat si bautura cu plangere am baut”. Imbraca haine vechi si rupte si il iubea pe Hristos, mirele ei,  mai mult decat orice, astfel incat Dumnezeu arata semne oamenilor, vorbind astfel despre sfintenia ei.
Imediat dupa moartea sa, intr-o dupa amiaza cu soare, s-a aratat pe cer o cruce formata din stele luminoase in forma de coroana, semn prin care Dumnezeu a rasplatit-o pe Sfanta Xenia pentru neostenita sa dragoste, iar dupa inmormantarea acesteia semnul a disparut.
De-abea atunci, la moartea ei a fost divulgata  si adevarata sa identitate de catre slugile sale, deoarece ea si-a pus un nume fals , Xenia care se rastalmaceste “ cea staina”. Ea numindu-se la inceput Evsevia.
Aceasta a dus o viata monahala, curata,  ostenindu-se pentru Hristos fara a spune vreodata despre conditia sa materiala si familiala.
Mormantul Sfintei Xenia poate fi vizitat in cimitirul Smolensk in Sank Petersburg.

Tot astazi se serbeaza si Sfintii Mucenici: Vavila, Timotei si Agapie


Cuvant despre Iov, de la Ioan Gura de Aur despre iubirea de saraci

Iov era un om bogat . Avea cirezi de boi, oi, camile si multe alte avutii. Insa pe toate Dumnezeu le-a ars intr-o zi pentru a-l incerca pe Iov. Dar Iov nu a zis un cuvant impotriva lui Dumnezeu ci dimpotriva l-a laudat pe Dumnezeu spunand: Domnul a dat , Domnul a luat.
 In ziua de azi oamenii uita sa-i multumeasca lui Dumnezeu crezand ca totul li se cuvine, iar atunci cand pierd ceva incep a-l certa , numarandu-si virtutiile lor, iar daca au facut o fapta buna sau au aprins vreo lumanare la biserica spun ca au facut mult bine si ca nu trebuie sa li se intample ceva rau, iar daca este sa li se intample cer socoteala uitand ca de fapt ei au multe pacate care cum se spun ei acum, sunt la moda:  au inselat, au trait in necuratie, au intors spatele unui prieten, au iubit banul mai mult decat orice, pe parinti nu i-au cinstit si multe altele si pentru acestea multe ar trebui sa indure . Dar Dumnezeu de cele mai multe ori iarta si trece cu vederea mandria oamenilor si raceala lor fata de semeni precum si nedreptatea lor fata de Creator.
Dar Iov, de toate acestea s-a ferit si cu toate ca dintr-un om bogat a devenit cel mai suferind om supus bolii, si saraciei, el i-a multumit Domnului zicand: “ Fie numele Domnului binecuvantat in veci”

 Sursa: Proloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova
Simona S.

Regional