Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 24 Februarie Aflarea Capului Sf. Ioan Botezatorul

24 februarie Aflarea capului Sf. Ioan Botezatorul

Din Evanghelia de pe 29 august, cand se praznuieste taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, aflam ca acest lucru s-a infaptuit din porunca lui Irod, cinstitul cap al Botezatorului ajungand pe tipsie in mainile Irodiadnei, in ziua ospatului, pentru ziua nasterii lui Irod.
Multa vreme, cinstitul cap al Sfantului Ioan Botezatorul ingropat in loc ascuns de Irodiadna, la castelul din Maherus, unde acesta a fost omorat. Sfanta Ioana, sotia dregatorului lui Irod, de care se pomeste si in Sfanta Evanghelie a Sfantului Luca, cunoscuse si ea unde fusese ingropat si in mare taina l-a luat de acolo si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele  Eleonului, intr-un vas de lut. Acest lucru s-a stiut doar intre crestini. Si s-a pastrat secret acest lucru, doar crestinii cunoscadu-l, din neam in neam. A stat, asadar, cinstitul cap acolo, pana cand,in vremea imparatilor Constantin si Elena, doi monahi oarecare au luat capul Sfantului si l-a dus la Emesa, in Siria, la un olar la care a si stat o vreme bucurandu-se de norocirea pe care o avusese de la minunatul cap. Cand olarul a fost gata sa moara, l-a incredintat surorii sale rugand-o sa aiba mare grija de el, si sa-l cinsteasca oricine va vrea din credinciosi insa fara a-l misca sau descopere.
 Dupa moartea acestei femei, capul Sfantului Ioan  a ajuns de la unii la altii, pana intr-un timp cand un oarecare preot monah Eustatiu, care era de aceeasi credinta cu arierenii, a luat capul Sfantului. Dar dreptcredinciosii l-au alungat pe acesta din pestera in care se afla, deoarece  "vindea" vindecarile care se faceau prin sfantul cap, zicand ca sunt facute de acest eretic. O perioada din voia lui Dumnezeu sfantul cap a ramas in acel loc, fiind ascuns in acea pestera pana cand arhimandritul Marcel, in vremea imparatului Valentin cel Tanar si episcopul Emesiei Uraniu a descoperit pentru a doua oara sfantul cap in anul l453 intr-o oala de lut, care fusese confectionata initial pentru apa si a fost dus si asezat in biserica de episcopul Uraniu, prin care multe minuni si vindecari de boli se faceau.
Dupa multi ani, cinstitul cap a fost dus cu slava la locul numit Evdomon, in Constantinopol, iar, pe vremea luptei impotriva icoanelor, a fost ascuns tocmai la Comane, la hotarul imparatiei cu Armenia si ingropat acolo, de unde a fost adus, din nou la constantinopol, pe vremea imparatului Mihail, de catre Sfantul Ignatie, patriarhul Constantinopolului. Aceasta reprezinta cea de a treia aflare a cinstitului cap.
In timpul cruciadelor, intrand latinii in Constantinopol, in anul 1204, acestia au luat o parte din capul Sfantului si l-au dus in Franta, asezandu-l intr-o biserica din Amiens, unde se afla si in ziua de astazi.

 "Sfinte mare Ioane, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional