Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 23 Ian Sf Mc Clemen Si Sf Mc. Agatanghel

23 ian Sf Mc Clemen si Sf Mc. Agatanghel


Pomenirea Sfantului Mucenic Clemen, episcop Ancirei si Sfantul Mucenic Agatanghel

Sfantul Clemen s-a nascut din tata pagan si mama crestina  in jurul anului 280 in Ancira Galatiei. La varsta de numai doisprezece ani a intrat in manastire, iar pentru viata sa deosebita a fost facut arhiereu la varsta de douazeci de ani. Desi a trait intr-o perioada critica pentru crestini si anume pe timpul imparatului Diocletian si Maximilian, amandoi impotriva crestinilor acesta nu s-a sfiit sa vorbeasca cu tarie despre Hristos.
Sfantul Mucenic Agatanghel era de neam roman si a fost botezat de insusui Clement care pe atunci se afla in Roma vorbind despre adevarata credinta si intarind pe cei ce patimeau pentru Hristos. In scurt timp cei doi au fost prinsi si aruncati in inchisoare impreuna cu alti crestini, dar dupa o perioada de penitenta imparatii au hotarat sa ii trimita la locul sau de nastere pentru a fi judecat acolo. Sfantul Agatanghel insa vrand sa fie alaturi de Clement s-a ascuns in corabia cu care acesta era trimis spre casa mergand pana in Ancira. Guvernatorul Luchie i-a preluat pe cei doi impreuna cu alti crestini spre a fi judecati.
Astfel Sfantul Clement si Sfantul Agatanghel, nevrand sa renunte la credinta lor in Hristos au fost condamnati sa indure tot felul de chinuri. Au fost batuti cu toiege, spanzurati, arsi pe coapse cu faclii aprinse, aruncati in cusca cu fiare salbatice, bagati cate doua zile in  banite cu var, intinsi pe paturi de fier inrosite, aruncati in cuptorul fierbinte, strapunsi cu tepi taioase, si multe altele de se inspaimantasera prigonitorii lor de puterea de a rabda toate si de a rezista tuturor corvoadelor la care erau supusi. Vazand ei ca nu vor sub nici un chip sa renunte al credinta lor a poruncit guvernatorul sa li se taie capetele tuturor crestinilor chiar in fata altarului: barbati, femei si copii.
Moastele Sfantului Mucenic Clement se afla in Bazilica Sfantul Clement din Roma.

 In aceasta zi,cuvant din Pateric , Episcopul din Nola

Mare lucru este acela sa-si puna sufletul sau pentru altii. Si acest lucru l-a facut Sfantul Paulin care era episcop dar nu avea averi insa era un mare iubitor de oameni. Intr-o zi a venit la el o femeie vaduva cerandu-i acestuia bani pentru a-si rascumpara fiul rob la Riga, conducatorul vandalilor. Insa acesta neavand ce sa-i dea in schimb i-a propus femeii sa-l ia pe el si sa-l vanda in locul fiului sau. Aceasta l-a privit neincrezatoare la inceput dar dorindu-si mult sa-si revada fiul acasa, aceasta l-a luat pe episcop cu ea pentru a face schimbul . Invoindu-se in cele  din urma , Riga si vaduva au l-a luat pe Paulin in locul fiului vaduvei punand-l la gradinarit. In scurt timp acesta s-a imprietenit cu ginerele lui Riga care era mult iubit de acesta. In fiecare zi se intalneau in gradina unde se ospatau cu tot felul de legume si fructe, iar ginerele lui Riga aducea painea si incerca sa petreaca cat mai mult timp cu Paulin pentru ca ii placea intelepciunea cuvintelor sale. Intr-una din zile Paulin ii vorbi noului sau prieten despre socrul sau ca in curand avea sa moara , dar acesta a plecat in graba la Riga sa-l instiinteze despre profetia facuta de Paulin. Dorind sa-l cunoasca cat mai repede pe cel ce profetise despre moartea sa a dat porunca ca gradinarul insusi sa-i aduca salata. Vazandu-l insa acesta a ramas uimit deoarece in urma cu o noapte Riga avusese un vis in care se facea ca este judecat de mai multi oamenii dintre care cel din frunte era chiar omul din fata lui . Atunci a realizat ca intr-adevar acest om era deosebit si cele aratate in vis erau adevarate. Intrebandu-l ce a fost inainte sa devina sclavul sau acesta s-a minunat si mai mult afland ca un episcop s-a dat pe sine pentru fiul unei vaduve. Ginerele s-a minunat de smerenia lui si s-a plecat lui zicand: “Cere de la mine orice vei dori, ca sa te poti intoarce cu mari daruri, la al tau pamant”. Dar Paulin a spus: “Un singur dar doresc de la tine, sia nume ca toti robii din cetatea mea sa-i eliberezi”. Si astfel toti cei din orasul sau s-au intors bucurosi acasa, iar Riga a murit in scurt timp exact asa cum Paulin prorocise. Si astfel cel ce a luat chip de rob din robia diavolului i-a eliberat.
Moastele Sfantului Paulin se afla in biserica Sfantului Apostol Bartolomeu din Roma.

Sursa: Proloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Craiova
 Simion S.

Regional